Terug naar overzicht
Datum: 21 april 2022

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Yes, je hebt eindelijk een huis gekocht of je hebt je huis verkocht, wat een heerlijk gevoel is dat hè? En nu begint het volgende gedeelte: het rondkrijgen van de hypotheek. Ik begrijp heel goed dat het belangrijk is om te weten wanneer je zekerheid hebt dus dat je je afvraagt: hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Het kopen van een huis voelt in deze gekke overspannen huizenmarkt als een overwinning en dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid. Ook als verkoper is het, ondanks dat het een verkopersmarkt toch ook wel heel fijn om 100% zekerheid te hebben. Het is dus niet zo gek dat je je afvraagt: Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Hierop kan ik je een vrij eenvoudig antwoord geven.

Wij houden meestal rekening met een termijn van 6 weken waarbinnen een gemiddelde hypotheek toch echt wel goedgekeurd moet zijn.

Die  6 weken die rekenen we dan vanaf het moment dat er een mondelinge overeenstemming is. Dus vanaf het moment dat koper en verkoper het met elkaar eens zijn.

Er zijn uitzonderingen, hoor jij daar ook bij?

Dit betekent natuurlijk niet dat dit voor iedere koper zo is. 

Zo is de hyptheekaanvraag van iemand met een eigen bedrijf meestal wat ingewikkelder dan iemand die in vast dienstverband is.

Bij een ondernemer moeten bijvoorbeeld ook de jaarcijfers van de ondernemer ingeleverd en beoordeeld worden.

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag? Tip 1:

Ook ben je als koper afhankelijk van de snelheid van je tussenpersoon. 

Ik heb in al die jaren echt wel ontdekt dat een goede punctuele tussenpersoon een heel verschil kan maken.

Zorg dus dat je nog voor je naar huizen gaat kijken, al contact hebt met een goede tussenpersoon. Vraag in je omgeving naar ervaringen van anderen en kies een tussenpersoon waar jij een goed gevoel bij hebt maar waarvan je op basis van recensies of aanbevelingen van anderen ook concreet weet dat hij goed werk levert.

Benieuwd naar hoe onze hypotheekadviseur jou kan helpen? Klik dan hier

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag? Tip 2:

De tweede  tip die ik je wil geven is dat het verstandig is, om voordat je überhaupt gaat kijken naar huizen, te zorgen dat alle papieren die je nodig hebt voor het aanvragen van je hypotheek al bij je tussenpersoon zijn ingeleverd. 

Op die manier hoef je dat op het moment suprême niets meer te regelen. De hypotheekadviseur kan dan vlot doorpakken en meteen een aanvraag indienen. Dat scheelt toch weer tijd. Om je daar bij te helpen heb ik een leuk extraatje. Een handige hypotheek checklist die je helpt bij ht voorbereiden voor de aanvraag. In de checklist staat een overzicht van de papieren die je nodig hebt om de hypotheek aan te vragen. Je kunt hem hier gratis downloaden:

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag? Tip 3:

De laatste tip gaat over de taxatie van het huis dat je hebt gekocht. 

Voor het verkrijgen van de hypotheek wil de bank weten wat het huis dat je gekocht hebt, waard is.

Ook  taxateurs hebben de tijd nodig om het taxatierapport voor je op te stellen. In de praktijk zie ik nog wel eens dat het een paar weken duurt voordat het verkochte huis wordt getaxeerd. Dit kan ervoor zorgen dat de  hypotheekaanvraag langer duurt. Super zonde natuurlijk! Dat was helemaal niet nodig geweest.

Download de hypotheek-checklist

Zoals je ziet is een goede voorbereiding het halve werk. En daarom heb ik een checklist gemaakt van de zaken die je over het algemeen nodig hebt bij het aanvragen van een hypotheek. 

Zo kun je alvast alle voorbereidingen doen, zodat je als je een huis gekocht hebt je hypotheek hopelijk supersnel rond hebt!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?