Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 10 januari 2022

Huis bezichtigen tip, luister niet naar je ouders

Hebben jouw ouders je verteld dat je bij een bezichtiging vooral niet TE geinteresseerd over moet komen en vooral niet te enthousiast moet doen?
Het gebeurt niet vaak dat ik je adviseer vooral niet naar je ouders te luisteren, maar in dit geval moet je dat zeker niet doen!

Huis bezichtigen, luister niet naar je ouders, bekijk de video

Huis bezichtigen? Luister niet naar je ouders en dit is waarom: 

Het advies om bij een bezichtiging vooral niet te laten merken dat je enthousiast bent over het huis dat je bekijkt, is een advies dat in 2010 misschien super goed was, maar ik leg je uit dat dit in deze markt absoluut niet verstandig is én dat je wat mij betreft een bezichtiging moet zien als een sollicitatie naar een nieuwe baan. 

Toen ik zelf een huis kocht heb ik ook mijn ouders meegenomen en geluisterd naar hun wijze raad. Ondanks dat mijn man en ik allebei makelaar zijn, is het toch fijn om advies te krijgen van je ouders. 

In de huidige overspannen huizenmarkt waar kopers over elkaar heen rollen om alsjeblieft de koper van het huis te mogen worden, moet je alle zeilen bijzetten om de koper te worden. En daarbij hoort dat je je beste beentje voor zet tijdens de bezichtiging. Het is dus verstandig om de makelaar te laten weten dat je een serieuze koper bent. Dat je super geïnteresseerd bent en natuurlijk dat je ook financieel een goede koper bent. Wanneer de makelaar uiteindelijk advies aan de verkopers geeft en het zou aankopen op gunning, dan kan dit allemaal meespelen. 
Natuurlijk is de hoogte van het bod van belang, maar verkopers zijn ook op zoek naar zekerheid en willen zo min mogelijk risico lopen.

De verkoper van het huis is namelijk niet verplicht om te verkopen aan de hoogste bieder, de verkoper kiest degene waar hij het beste gevoel bij heeft en die hem de meeste zekerheid biedt.

En in deze laatste twee zaken kun jij als kijker een beetje sturen door bijvoorbeeld te zorgen voor een enthousiaste bezichtiging waarbij je de makelaar en passant natuurlijk ook vertelt over het feit dat je je financiële situatie al helemaal hebt uitgezocht en goed weet wat er mogelijk is.

Luisteren naar je ouders? Dat moet je natuurlijk altijd doen maar mochten ze vlak voor de bezichtiging toch met het advies komen om bij een bezichtiging toch vooral niet aan de makelaar te laten merken dat dit misschien wel jouw droomhuis is, kan het heel verstandig zijn om tijdelijk even Oostindisch doof te zijn. Het zou je zomaar de kans op kunnen leveren waar jij al zo lang op wacht.
Bezichtigingstip in het kort:

Een bezichtiging is in de huidige markt als een sollicitatie, er zijn veel kandidaten en het is zaak om een goed visitekaartje af te geven. Laat de makelaar dus weten dat je een serieuze koper bent en als je enthousiast bent over het huis mag je hem dit best laten weten.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer het van de pro

Weten waar je op moet letten als je een huis koopt?

Download ons gratis e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” waarin we je als leren over het vinden van een huis, het bieden en wat er komt kijken bij het kopen.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?