Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 maart 2022

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

De Coronacrisis, de oorlog in Oekraine. De ene crisis volgt de andere op, het voelt voor mij dan ook niet meer dan logisch dat iedere koper zichzelf op dit moment deze vraag stelt. In onzekere tijden een grote stap maken en veel geld uitgeven aan een huis. En dus dringt zich de vraag als snel op; Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Is het verstandig om nu een huis te kopen, bekijk de video

Is het verstandig om nu een huis te kopen, dit moet je weten:

Deze enorm lastige vraag probeer ik voor je te beantwoorden door dieper de huizenmarkt in te duiken.

Bij het nemen van een belangrijke beslissing die je leven voor een lange tijd gaat beïnvloeden en ook grote financiële gevolgen heeft voor je heeft, wil je natuurlijk niet over één nacht ijs gaan. Het is dus logisch dat je je afvraagt of het nu de juiste tijd is om een huis te gaan kopen. 

Veel mensen vragen zich dus nu af of we op de top van de markt zitten, want niemand wil eigenlijk een huis kopen op de top van de markt uit angst dat de huizenprijzen gaan dalen. Dat zou namelijk voor jou kunnen betekenen dat de prijs die jij voor je huis hebt betaald niet gaat terug ontvangen als je je huis weer besluit te gaan verkopen.

En om eerlijk te zijn… ik heb natuurlijk geen glazen bol en kan nog steeds niet in de toekomst kijken, maar ik kan je wel meer inzicht geven in de huizenmarkt. Bij deze dus!

Zo werkt de woningmarkt:

De woningmarkt is afhankelijk van meerdere factoren: de hypotheekrente, krapte op de markt en consumentenvertrouwen. deze drie bepalen in hoge mate de prijzen van de huizen en als er iets verandert bij een van deze factoren zul je dat vroeg of laat terugzien in de huizenprijs. Laten we de drie factoren dus een voor een doornemen.

Hypotheekrente

Er is sprake van een nog altijd historisch lage rente, ook al is die rente de afgelopen maanden wel gestegen. En als de hypotheekrente stijgt, daalt de betaalbaarheid van een hypotheek. Je kunt immers minder geld lenen bij een hogere rente omdat je maandlasten stijgen. Dat betekent vervolgens dus dat je met hetzelfde budget een minder duur huis kunt kopen.

De angst dat de rente stijgt, geeft op dit moment wel wat onrust op de markt. Toch verwacht op dit moment de Hypotheker dat de oorlog in de Oekraïne juist een remmend effect kan hebben op de stijging van de hypotheekrente. Ook de enorme concurrentie op de hypothekenmarkt is daarbij van invloed. En realiseer je dus dat de hypotheekrente nog altijd historisch laag is.

Alles bij elkaar is de hypotheekrente tot nu toe dus wel gestegen maar zijn de verwachtingen dat niet een grote stijging zal worden en dat de rente nog altijd laag is.

Krapte op de huizenmarkt

Aan de krapte op de huizenmarkt lijkt maar geen einde te komen. Aan alle kanten wordt geroepen dat er meer gebouwd moet worden, maar de jaarlijkse doelen worden keer op keer niet gehaald, waardoor de vraag nog altijd vele malen groter is dan het aanbod.

De oorlog in Oekraine zorgt aan alle kanten voor hogere prijzen, denk aan de energiekosten en ook bouwmaterialen. Dit zal betekenen dat de bouwkosten voor nieuwbouw het komende jaar zullen gaan stijgen en de nieuwbouwhuizen hoogstwaarschijnlijk duurder gaan worden.

Samenvattend lijkt er vooralsnog geen duidelijk zicht te zijn op een snelle oplossing voor het tekort aan huizen waarbij nieuwbouw vermoedelijk duurder zal worden.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen, dat blijft voor mij altijd een lastig te noemen begrip. Het gaat bij het consumentenvertrouwen niet alleen om het kunnen kopen, maar vooral ook om het willen kopen van een huis. Want als kopers geen vertrouwen hebben in de woningmarkt, dan zullen zij een voorgenomen aankoop van een huis uitstellen of er in zijn geheel van afzien. 

Uit een peiling van Eigen huis blijkt dat het consumentenvertrouwen aan het dalen is. Hierbij is de belangrijkste reden de slechtere betaalbaarheid en de beperkte keuze in huizen.

Tijdens het begin van de Coronacrisis zagen we een hele duidelijke daling van het Consumentenvertrouwen. Niemand durfde in het begin van deze crisis nog een huis te kopen. Binnen een paar maanden was het vertrouwen echter weer helemaal terug en stegen de prijzen harder dan ooit!

Het consumentenvertrouwen is kortom dus moeilijk in te schatten omdat het niet altijd gebaseerd is op feiten maar meer op gevoel. Het kan flink fluctueren.

Is het verstandig om nu een huis te kopen? Een paar laatste overdenkingen:

  • Wist je dat in de afgelopen 60 jaar de huizenprijzen maar 2 keer gedaald zijn? In 1978 en 2008.
  • Iemand die nu een huis koopt is maandelijks ongeveer evenveel kwijt als in het jaar 2000
  • Door een huis te kopen blijven je maandlasten relatief zeker, terwijl de huren maar door blijven stijgen.
  • Door maandelijks je hypotheek te betalen los je in de op de hypotheek en bouw je waarde op, terwijl je je huur maandelijks weg geeft.

Onrust in de wereld

Feit is dat onrust in de wereld economische gevolgen heeft. Dat zie je al gebeuren op de beurzen en de energiemarkt.

Maar doordat het aanbod schaars is ligt een flinke daling volgens veel partijen niet in het verschiet. 

Al met al laat het zich niet voorspellen hoe de huizenprijzen over 2 jaar zijn en kan niemand in de toekomst kijken.

Bereid je goed voor als je een huis wilt gaan kopen

Ben jij nu van plan om een huis te kopen en wil je meer weten over het kopen van een huis? Speciaal daarvoor heb ik een e-book geschreven over het kopen van een huis. Hierin vertel ik je alles over het kopen van een huis. Klik hiervoor hieronder op de link.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Gratis e-book propvol tips

Alles leren over het kopen van een huis?

In “Een huis kopen, zo doe je dat” leer je alles wat je moet weten over het kopen van een huis. Van bezichtigen tot bieden.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?