Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 5 mei 2022

Kan een aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar zijn?

Kan een aankoopmakelaar ook een verkoopmakelaar zijn? En wat is het verschil nu eigenlijk tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar?

Het is echt verrassend hoe vaak wij deze vragen krijgen. En eerlijk gezegd begrijp ik het wel.  Een makelaar is toch een makelaar? Dus waarom heeft die makelaar het dan ineens over: een verkoopmakelaar of een aankoopmakelaar. 

In deze video leg ik je alles uit over dat verschil en dat een makelaar dus een verkopend makelaar en een aankopend makelaar kan zijn. 

Aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar, bekijk de video:

Kan een aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar zijn? Hoe zit het nu?

Voor een makelaar is het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar heel logisch. Maar ik ben er ik erachter gekomen dat dit voor huizenkopers en verkoper helemaal niet het geval is. Wij als makelaars hebben deze termen natuurlijk zelf bedacht. Voor jou als huizenverkoper of huizenkoper is een makelaar gewoon een makelaar, toch?

Nou niet dus, er is een heel groot verschil tussen dat wat een aankoopmakelaar en   dat wat een verkoopmakelaar doet en als jij nu bezig bent met het kopen of verkopen van een huis, is het superbelangrijk dat jij dit weet. Het bespaart je namelijk achteraf heel veel ellende. 

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar, dit is het verschil:

Wij makelaars lopen nu eenmaal niet met functiebordjes op. Sterker nog, ik kan  zowel verkoopmakelaar als aankoopmakelaar zijn. Logisch toch dat er verwarring ontstaat?

Een makelaar kan dus 2 functies hebben.

Dit doet een verkoopmakelaar:

Een verkoopmakelaar helpt de verkoper van een huis om het huis zo goed mogelijk te verkopen. Deze makelaar zet het huis dus op Funda en leidt, als de verkoper dit fijn vindt, de kijkers rond en verzorgt de onderhandelingen.

Wil je dus een huis kopen? Dan is de kans groot dat je een verkoopmakelaar tegen komt in het huis dat je gaat bezichtigen. 

Door wie wordt de verkoopmakelaar betaald?

De verkoopmakelaar wordt dus betaald door de verkoper. Hij of zij is er dus niet voor jou als koper maar handelt in het belang van de verkoper. De koper betaalt de verkoopmakelaar dus niets.

Dit doet de aankoopmakelaar:

Wil je een huis kopen en kun je hulp gebruiken bij de koop van een huis?

Dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Deze helpt jou dus bij het kopen van een huis. Deze makelaar kan je dus helpen met het zoeken naar een huis, begeleidt je bij de bezichtigingen,  beoordeelt de prijs/kwaliteitverhouding van het huis en doet namens jou een bieding op een huis. Ook kan de aankoopmakelaar je helpen bij het afronden van de aankoop. Hij of zij controleert dus het koopcontract en staat je bij tijdens de overdracht.

Wie betaalt de aankoopmakelaar?

Jij als koper betaalt de aankoopmakelaar dus voor de diensten. In  ruil hiervoor maak je gebruik van de kennis en onderhandelingsskills van de aankoopmakelaar.

Aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar, lekker verwarrend dus

Doordat de meeste makelaars zowel optreden als aankoopmakelaar als als verkoopmakelaar, wordt het nog wel eens een beetje onduidelijk voor mensen. Diezelfde makelaar is dus de ene keer verkoopmakelaar en de andere keer aankoopmakelaar.

Maar één ding is heel duidelijk een makelaar mag nooit tegelijk verkoop- en aankoopmakelaar zijn. Ze noemen dat chic: een makelaar mag maar 1 heer dienen.

Beetje ouderwets, maar wel duidelijk. Bij 1 huis kan een makelaar dus niet en de verkoper en de koper helpen. Dat zou ook een beetje gek zijn toch?

Aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar, de moraal van het verhaal:

Wees je dus altijd bewust dat de makelaar die jij ontmoet als je een huis gaat bezichtigen, de makelaar is die door de verkoper is ingeschakeld. Vast een hele aardige man of vrouw, maar dus niet jouw makelaar en tenzij je een eigen aankoopmakelaar hebt ingeschakeld die je bijstaat bij deze deal, zul je zelf de koop moeten regelen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Gratis e-book "een huis kopen, zo doe je dat!"

Hoe koop je een huis?

Leer alle trucs en tips voor het kopen van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?