Terug naar overzicht
Auteur: Team Datum: 14 maart 2018

Kopen of huren? 5 redenen om te kopen!

Wanneer je op jezelf wil gaan wonen, stel je al snel de vraag. Wil ik gaan kopen of huren? Ik geef je vandaag 5 redenen waarom je beter een huis kunt kopen dan huren.

1. Maandlasten 

De eerste reden die bij mij te binnen schiet is direct misschien wel de belangrijkste. Met de huidige lage rente ben je bij het kopen van een huis vaak veel minder kwijt dan bij het huren van een huis. Wanneer je een huis huurt heb je 2 mogelijkheden. Of je huurt via de woningbouw of je huurt particulier. Wanneer je via de woningbouw huurt, is je salaris belangrijk en zal je snel te veel verdienen om voor een huurwoning in aanmerking te kunnen komen. 80% van de huizen die door een woningbouwvereniging worden verhuurd, hebben een max jaarsalaris van € 36.165,– (prijspeil 2017). Wanneer je meer verdient, kom je niet eens in aanmerking voor zo’n huis.

Op het moment dat ik dit schrijf staat er een woning in Purmerend (Purmer-Noord) te huur van 78 m2 met een maandlast van € 710,68.
Voor 78 m2 is dat een behoorlijk hoog bedrag.

Dus ben je als je toch wil huren vaak overgeleverd aan particuliere huur. Wanneer ik op dit moment op internet surf is de enige mogelijkheid voor een eengezinshuis een woning in Weidevenne voor € 1.350,– per maand.

Wanneer je een hypotheek zou afsluiten van bijv.  € 170.000 euro, dan ben je aan netto maandlasten voor je hypotheek rond de € 550,– kwijt, daar kun je bijvoorbeeld in Purmerend op dit moment een 3 kamer appartement op de Burg. D. Kooimanweg voor kopen.

2. Opbouwen van een spaarpot

Wanneer je gaat huren ben je iedere maand je huur kwijt en ziet van dit bedrag nooit meer iets terug. Natuurlijk heb je daarvoor je woongenot in de plaats. Maar je bouwt niets op. Wanneer je een huis of appartement koopt, dan ben maandelijks je hypotheek kwijt. Een gedeelte hiervan is rente die je betaalt, maar van een gedeelte los je ook de hypotheek in. Zo wordt ieder jaar je hypotheekschuld lager ten opzichte van de oorspronkelijke koopsom. Er vanuit gaande dat de huizenprijzen niet al te veel gaan dalen in de nabije toekomst, betekent dit dat je ieder jaar minder schuld hebt en dus overwaarde aan het opbouwen bent.

3. Vastigheid

Wanneer je een huis gaat huren ben je misschien flexibeler. Je kunt gemakkelijker je huur opzeggen en verhuizen. Maar in de praktijk zul je dat met het schaarse huuraanbod nauwelijks kunnen doen. Daar tegenover staat dat je, helemaal in de particuliere huur, meestal te maken krijgt met tijdelijke huurcontracten. Wanneer deze afgelopen is, zul je op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen.

Koop je een woning dan weet je zeker dat je niet gedwongen je huis uit hoeft. Ja, tenzij je langere tijd “vergeet” je hypotheek te betalen, want dan heeft de bank uiteindelijk het recht om jouw huis te verkopen.

4. Wachttijden

De woning die ik hierboven noem heeft volgens de website woningnet.nl een wachttijd van meer dan 10 jaar. Ik sprak deze week mensen die 18 en 21 jaar ingeschreven stonden. Ze hadden gereageerd op verschillende huizen en waren gelukkig steeds eerste tot en met derde kandidaat. Ja wat wil je ook, als je 18 jaar staat ingeschreven (!). Maar wanneer je 25 bent en vanaf je 18e staat ingeschreven, heb je een inschrijftijd van nog maar 7 jaar en kom je dus niet in aanmerking voor een huurhuis.

5. Verbouwen

Iedere verbouwing die je in een huurhuis doet, elke verbetering die je aanbrengt, krijg je er niet meer uit. Het is natuurlijk niet jouw huis en wanneer je het huis verlaat moet je het in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Tenzij de nieuwe huurder je veranderingen wil overnemen  natuurlijk. Wanneer je je eigen huis verbouwt blijft de aangebrachte verbetering van jou. En niet alleen dat, als je goed verbouwd hebt, dan is het huis ook nog eens meer waard geworden. Meestal wordt het huis trouwens niet net zoveel meer waard als de investering die je hebt gedaan. Maar dit is natuurlijk altijd gunstiger dan bij een huurhuis.

Toegegeven, het kopen van een huis is ook geen eitje op dit moment. Met het teruglopende aanbod en de grote hoeveelheid kopers is het kopen van een huis een enorme uitdaging. En je moet tegenwoordig ook nog eens flink gespaard hebben, omdat je nog maar 100% van de koopsom kunt financieren. Toch denk ik dat op lange termijn het kopen van een huis gunstiger is dan huren.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Huis kopen als een pro!

Gratis e-book "een huis kopen doe je zo"

Download in een paar klikken en ontdek alles over het kopen van een huis.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?