Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 26 januari 2023

Leeg huis verkopen, dus alles afsluiten?

“Ik ga een leeg huis verkopen? Kan ik gas en elektra dan afzeggen?”

Van Thea kreeg ik afgelopen week deze vraag. 

Thea heeft bij ons haar huis verkocht en gaat binnenkort verhuizen naar haar nieuwe huis. Nu haar huis leeg staat, lijkt het dus slim om gas en elektra af te zeggen. Je bespaart immers flink wat geld. Maar is dit ook zo?

Ga jij ook een leeg huis verkopen? In dit blog vertel ik je wat slim is om te doen.

Leeg huis verkopen: bekijk de video

Dubbele lasten, daar zit je niet op te wachten

Thea ziet voor de komende 3 maanden dubbele lasten op haar af komen. Niet alleen voor de hypotheek, maar ook voor de energiekosten. En nu de energiekosten zo onwijs zijn gestegen, betekent dit een behoorlijke kostenpost. 

Ruim 1100 euro voor gas en elektra, dat is geen kattenpis  en dus lijkt het niet meer dan logisch dat je voor het huis waar je niet meer woont de vaste lasten zoveel mogelijk beperkt.

Opzeggen die handel dus.

Niet is wat het lijkt

Nou niet dus! Thea stelde me deze vraag hartje winter.

Het opzeggen van gas en elektra midden in de winter, betekent dat je je huis niet meer kunt verwarmen en dat is om meer redenen super onverstandig. Wanneer je je huis namelijk niet meer verwarmt, is de kans groot dat het huis te koud wordt. En dat kan verschillende problemen opleveren.

Vocht, jouw vijand

Niet meer stoken betekent ook meer vocht in huis. En dat kan op zijn beurt weer zorgen voor schimmels en vochtpplekken. 

En je moet er natuurlijk niet aan denken dat het stilstaande water in de de leidingen bevriest. Een grote schadepost waar je niet op zit te wachten.

Voelt je huis nog als thuis?

En stel je nu de kijker eens voor. Op zoek naar een huis of beter gezegd, naar een thuis. Jouw koude klamme huis is dan misschien niet echt dat waar hij naar zoekt. En dat alleen maar omdat het er wat frisjes is.

Je ergens behaaglijk voelen is het begin van je ergens thuis voelen.

Je ergens behaaglijk voelen is het begin van je ergens thuis voelen.

Opzeggen van gas en elektra, kan dat wel?

Daar waar je vroeger elektra en gas eenvoudig stop kon zetten, ligt dit nu iets anders. Opzeggen en opnieuw aansluiten is niet zo simpel en kan kosten met zich meebrengen voor jou of de koper van je huis. Wat die kosten zijn, hangt af van je leverancier.

Je kunt je voorstellen, dat een koper niet op de rompslomp en al helemaal niet op de kosten zit te wachten.

Normaal gesproken wordt een aansluiting overgezet op het moment dat er een nieuwe eigenaar komt. 

Wat doe je dan wel?

Zorg ervoor dat je thermostaat altijd minimaal op 15 graden staat en zeg dus zeker je gas en elektra niet op. Zo voorkom je problemen en is het niet erg moeilijk of duur  om op dagen dat er kijkers komen de temperatuur nog ietsje hoger te zetten.

Leeg huis verkopen, hoe bespaar je dan wel op de energiekosten?

Er is een simpele manier om je maandlasten voor elektra en gas te minimaliseren als je niet meer in het huis woont, maar het ook nog niet is verkocht. 

Geef  door aan je energieleverancier dat je huis leeg staat. Je kunt dan je maandbedrag laten verlagen naar bijv. 60 euro per maand, waardoor je je dubbele maandlasten veel beter onder controle kunt houden. Dit kan zeker in de zomer, wanneer je de verwarming meestal wel gewoon uit kunt zetten veel schelen.

Wil je trouwens meer besparen op de energiekosten? Dan heb ik hier nog meer handige tips die je daarbij zeker kunnen helpen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?