Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

WaterlandGemeente Waterland bestaat uit verschillende dorpskernen: Monnickendam (Stad), Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Purmer, Uitdam, Watergang en Zuiderwoude. De gemeente telt 17.164 inwoners en ligt aan de ene zijde aan het IJsselmeer en aan de andere zijde tegen gemeente Amsterdam aan. Er zijn dan ook veel mensen die vanuit Amsterdam verhuizen richting deze gemeente omdat het zo dicht bij hun geliefde Amsterdam is.

Monnickendam
De stad Monnickendam is het centrum van de gemeente, het gemeentehuis is hier ook te vinden. Monnickendam ontving in 1355 stadsrechten. Midden in het oude stadscentrum is een driesprong (Kerkstraat, Noordeinde, Middendam) waar nu nog de Speeltoren staat. De geschiedenis van Monnickendam is nog altijd goed te zien in. Het gebouw “de Waag” doet denken aan de kaasmakerijen en de huidige scheepswerven en de rokerijen zijn altijd in Monnickendam aanwezig geweest.

Monnickendam is via de N247 bereikbaar vanuit Hoorn en Amsterdam. Er zijn diverse bushaltes en er is een busstation, de bussen vertrekken onder andere naar Amsterdam en Hoorn. Monnickendam is gelegen aan het IJsselmeer en er is dan ook een recreatieplek gerealiseerd (Het Hemmeland), ook is er een zwembad aanwezig.

Behalve het oude stadscentrum is er in de jaren ’60 (Oranjewijk), jaren ’70 (Markgouw, Ringshemmen, Ooster Ee)), jaren ’80 (’t Spil, Binnengouw) en jaren ’90 (Buitengouw) volop gebouwd. In het oude centrum zijn diverse winkels, café’s en restaurants te vinden. Er is een Deen Supermarkt en op winkelcentrum het Spil zijn ook diverse winkels gelegen, waaronder een tweede Deen.

De volgende basisscholen zijn te vinden in Monnickendam:
De Binnendijk (Oecumenisch)
De Gouwzee (Openbaar)
De Fuut (Openbaar)
J.F. Kennedy (Katholiek)
Willem de Zwijgers (Protestant Christelijk)
De Verwondering (Openbare bijzondere)

Middelbare school:
Bernard Nieuwentijt College

Broek in Waterland
Dit dorp ligt ten noorden van Amsterdam en was tot 1991 een zelfstandige gemeente met Uitdam en Zuiderwoude. Doordat het omringd wordt door weilanden en water biedt het de nodige rust als tegenpool van Amsterdam. Het dorp telt 2388 inwoners en is zo geliefd vanwege de bijzondere huizen die er staan. Het dorp was in de 17e en 18e eeuw het meest welvarende dorp van Waterland. Veel reders, kapiteins en rijke kooplieden verlieten Amsterdam om buiten te gaan wonen. Er staan veel karakteristieke houten huizen en straatnamen als “De Erven” en “Roomeinde” spreken direct tot de verbeelding. Door de vele watertjes is het erg leuk om hier te varen.

Dat er vele mensen geïnspireerd raken dor de pittoreske uitstraling blijkt uit het feit dat een relatief groot aantal kunstenaars zich in de afgelopen jaren in Broek in Waterland hebben gevestigd. Amsterdam is zeer goed bereikbaar, omdat vanuit Hoorn, Edam, Volendam, Monnickendam de bussen rijden, gaan hier veel bussen, waarna je met ca 10 minuten Amsterdam Centrum bereikt. In Broek in Waterland is 1 basisschool, openbare basisschool de Havenrakkers. Verder is er een tennisvereniging, een voetbalvereniging en is er een actief verenigingsleven.

Ilpendam
Ilpendam is 1 van de dorpen van Waterland die ook zo gewild is vanwege de aantrekkelijke ligging bij Amsterdam. Het dorp is namelijk gelegen aan de N235 welke langs het Noordhollands kanaal loopt.Hierdoor is Amsterdam gemakkelijk te bereiken. De vele wateren van het dorp vervulden rond 1850 de belangrijkste transportwegen voor vervoer van personen, vee en goederen. Inmiddels is het dorp diverse malen uitgebouwd en vergroot met nieuwbouw die in de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90 gebouwd is. Ook de oude kern is nog grotendeels aanwezig.

Het dorp heeft een voetbalvereniging en een tennisvereniging. Er is ook een sporthal waar de turnvereniging, volleybalvereniging en badmintonvereniging zitten. Het dorp heeft 2 basisscholen in 1 gebouw, een katholieke en openbare basisschool, deze vormen samen de brede school.

Katwoude
Katwoude ligt aan de Gouwzee, ten Noorden van Monnickendam en heeft 218 inwoners. Het dorp staat zowel nationaal als internationaal bekend om haar kaasboerderijen. Katwoude bestaat uit het dorp Katwoude en de buurtschap Zedde. Het dorp is opgebouwd uit lintbebouwing met verschillende vrijstaande huizen, boerderijen, landarbeidershuizen, een hollandse molen, een hotel en een dorpshuis. Ook is er een watersportcentrum met 159 ligplaatsen.

Marken
Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 verbonden met het vaste land. Dit voormalige vissersdorp is een belangrijke toeristische trekpleister. Dit komt vooral door de klederdracht die er gedragen werd en de bijzondere bouw van de huizen. Het eiland had namelijk voor de bouw van de afsluitdijk veel te maken met overstromingen. Daarom zijn een groot deel van de oorspronkelijke huizen gebouwd op palen en op werven (verhogingen). Inmiddels zijn de vele buurten in de kern met elkaar verbonden, maar nog altijd zijn er lossen werven te vinden (Grotewerf, Rozenwerf, Wittewerf etc).

Marken wordt zoveel mogelijk autovrij gehouden, zo hebben bewoners wel parkeervergunningen, maar bezoekers moeten hun auto op het grote parkeerterrein bij de entree van het dorp plaatsen. Er is 1 toegangsweg tot Marken waar ook een bus overheen rijdt richting Amsterdam en Hoorn.

Marken heeft een supermarkt en diverse kleine toeristische winkels. De haven is nog altijd erg gezellig om te bezoeken. Het dorp heeft een voetbalvereniging, een watersportvereniging en een tennisvereniging. Er is ook een basisschool (Protestant Christelijk).

Overleek
Overleek ligt tussen Ilpendam en Monnickendam en zo’n 2 kilometer ten noorden van Broek in Waterland. Overleek heeft een agrarisch karakter. Langs de groene weilanden loopt een lint van pittoreske boerderijtjes waarvan er nog veel in bedrijf zijn.

Purmer
De Purmer is een polder die tussen Monnickendam, Edam-Volendam en Purmerend in ligt. Doordat deze polder tussen deze 3 plaatsen in ligt, is het dopr feitelijk in drieën verdeeld. Het dorp bestaat voornamelijk uit rechte wegen (die immers na de drooglegging zijn aangelegd) met daaraan weilanden en vrijstaande huizen en boerderijen. Om te zien bij welke gemeente een huis hoort, kijk je naar de letter. M voor Waterland (Monnickendam), E voor Edam-Volendam en P voor Purmerend. Zo bestaat er Oosterweg M en Oosterweg E en Purmerenderweg P.

Uitdam
Het dorp Uitdam ligt ten Zuidoosten van Zuiderwoude en is gelegen aan de Waterlandse Zeedijk. De hoofdkern van Uitdam is gelegen aan de Uitdammer Dorpsstraat, tegenover de Uitdammer Die, maar er is ook bewoning in het buitengebied.

Watergang
Het dorp Watergang ligt ten Noorden van Amsterdam. Kenmerkend voor dit kleine dorp is de smalle dorpsweg en de zwart geteerde hooihuizen. De smalle dorpsstraat is meteen de smalste dorpsstraat van Nederland.

Zuiderwoude
Dit is het oudste dorp van de gemeente Waterland. Het dorp heeft een schilderachtige uitstraling en vormt een mooie uitvalsbasis om te gaan wandelen of fietsen. Er staan diverse vrijstaande huizen. Het dorp heeft een basisschool, De Overhaal (openbaar).


Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/G4jZZ8sISQ Thanks to @wdj99 @saskia710620...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/XQXvKz6BfH Thanks to @Vrolijksels...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >