Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 28 april 2022

Nieuwbouw kopen of niet?

Wat is nu verstandig, nieuwbouw kopen of niet?  Deze logische vraag krijgen we heel regelmatig als we op gesprek zijn bij een huiseigenaar. Het kopen van een nieuwbouwhuis is heel anders dan het kopen van een bestaand huis. Er kleven voor- en nadelen aan en die zet ik voor je op een rijtje zodat jij de afweging kunt maken, wat voor jou de beste keuze is.

Nieuwbouw kopen of niet? Bekijk de video:

Wanneer je een nieuw huis wilt gaan kopen, sta je al snel voor de keuze: Ga ik nieuwbouw kopen of niet? Of je nu kiest voor nieuwbouw of toch voor een bestaand huis, het is best een behoorlijke beslissing. Daarom heb ik voor jou de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis op een rijtje gezet. 

Nieuwbouwkopen of niet? De nadelen:

En om positief te eindigen, beginnen we met de nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis.

1. Duurt lang

Het belangrijkste nadeel is toch echt wel de tijd die het duurt voordat je nieuwbouwhuis klaar is

Met het huidige tekort aan mensen en materialen lijkt het wel een eeuwigheid te duren voordat een nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. Meestal duurt het namelijk minimaal een jaar voordat een huis wordt opgeleverd. Heb jij die tijd en dat geduld? 

2. Dubbele lasten

Al snel moet je gaan betalen voor het nieuwbouwhuis dat gebouwd gaat worden. Je oude huis heb je natuurlijk nog in eigendom, dus die hypotheek of huur moet je ook nog betalen. En daarbij natuurlijk ook een overbruggingshypotheek. Kun jij de lasten dragen die dit in de tussenliggende periode meebrengt?

3. Onzekerheid in de markt

Moet je dan ook nog je eigen huis verkopen, dan heb je wat belangrijke besluiten te nemen. De belangrijkste is: Wanneer ga je je huidige huis verkopen? 

Met de huidige onzekerheid in de wereld door de oorlog in de Oekraïne, is eens te meer duidelijk hoe kwetsbaar onze economie en daarmee ook het vertrouwen in de huizenmarkt is. Voor je hypotheek houdt je rekening met een bepaalde opbrengst bij de verkoop van je huis. Is het dan verstandiger om te wachten met het te koop zetten van je huis, of kun je beter direct verkopen? Kun jij deze onzekerheid aan of wordt je hier heel onrustig van?

4. Je koopt het huis van tekening en je kunt het dus niet in het echt bekijken

En niet alleen het huis, maar ook de wijk, je weet nog niet precies hoe die er uit gaat zien en hoe de sfeer gaat zijn. Ook dit brengt natuurlijk wat onzekerheid met zich mee. De wijk moet zich nog vormen, groen moet nog groeien en ook saamhorigheid tussen buren moet nog ontstaan. 

En ben jij in staat om vanaf tekening in te schatten of je bijvoorbeeld voldoende ruimte zult hebben in je huis of kun je de indeling van het huis al enigszins visualiseren?

5. Het huis wordt meestal casco opgeleverd

Houd dus rekening met extra kosten. Denk hierbij aan de mooie vloer die je in je huis wilt gaan leggen, de aanleg van je tuin en de schuttingen die geplaatst moeten worden. Dit kan als snel flink oplopen.

Houd trouwens niet alleen rekening met de kosten maar kijk ook naar de extra tijd die dit in beslag neemt. Na de oplevering van je huis heb je nog wat tijd nodig om het huis bewoonbaar te maken.

6. Wat kost dat?

Last but not least; uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn meer te betalen voor nieuwbouwhuizen. En dat blijkt dan ook uit de prijzn van nieuwbouwhuizen. Je betaalt meer voor een nieuwbouwhuis dan voor een bestaand huis. 

Nieuwbouw kopen of niet? De voordelen

Daartegenover staan erg veel voordelen. Ook die som ik voor je op.

1. Zekerheid wat betreft de prijs

Over het algemeen staat de verkoopprijs vast. 

Geen gekke overbiedingen dus, je weet waar je op inschrijft. 

2. Geen notariskosten

Als je een nieuwbouwhuis koopt, bespaar je op de notariskosten en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Nieuwbouwhuizen worden namelijk v.o.n. (vrij op naam) verkocht

3. Gebreken of klusblunders

Je hoeft geen slechte keuzes van vorige eigenaren op te lossen.

Er zijn nogal veel hobbybobs in Nederland, die bijzondere keuzes maken. Bij een nieuwbouwhuis weet je dat alles is gebouwd door vakmensen. 

4. Blanco canvas

Het nieuwbouwhuis kun je naar eigen inzicht en dus ook smaak inrichten. Van de keuken, tot de vloer, tot de wanden, het huis kun je helemaal naar jouw smaak en mening inrichten. 

5. Voorlopig even geen onderhoud

Omdat alles nieuw is heb je de eerste jaren geen onderhoud, dus kun je zorgeloos wonen. Wel een prettig gevoel toch?

6. Goede isolatie en minimale stookkosten

Het nieuwbouwhuis is gegarandeerd fantastisch geisoleerd en daardoor heb je hoogstwaarschijnlijk een lager energiegebruik dan bij een bestaand huis. 

Dat waren 6 voordelen en 6 nadelen. Op deze manier heb jij een goed idee en kun je zelf de juiste beslissing nemen. Loop ze allemaal rustig langs en bedenk voor jezelf; “Wat weegt voor mij zwaar en wat niet?” Ik wens je daar heel veel succes mee.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download het e-book "Een huis kopen, zo doe je dat"

Alles leren over het kopen van een huis?

Download gratis het e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” waarin ik je het hele aankoopproces uitleg.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?