Terug naar overzicht
Auteur: Michael Snoey Kiewit – de Jong Datum: 21 december 2021

Prinsjesdag 2020, de overdrachtsbelasting verandert

Goed nieuws voor iedereen onder de 35 en zeker voor starters op de woningmarkt.
Vanaf 2021 vervalt de overdrachtsbelasting eenmalig voor iedereen onder de 35 jaar.

Wat is overdrachtsbelasting?

Als je een huis koopt moet je bij de overdracht van het huis overdrachtsbelasting betalen. Dit is normaal gesproken 2% van de koopsom en geldt overigens alleen bij de aankoop van een bestaande woning.
Stel je voor, je koopt een huis voor 250.00 euro, dan zou de overdrachtsbelasting dus 5000 euro zijn. Nu deze overdrachtsbelasting dus vanaf 2021 eenmalig komt te vervallen voor mensen onder de 35 scheelt je dit dus zomaar 5000 euro. Dat is toch mooi meegenomen!
En dat geldt niet alleen voor mensen die hun eerste huis kopen. Ook als jij onder de 35 bent en een huis gaat kopen, kun je eenmalig van deze regeling gebruik maken.
De enige voorwaarde die hieraan gesteld wordt is wel dat je zelf in dit huis gaat wonen.
Alle voorwaarden even op een rijtje:

  • Je bent tussen de 18 tot 35 jaar.
  • Je koopt daadwerkelijk een huis.
  • Je hebt de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • Je gaat zelf in de woning wonen en laat dit vastleggen in een verklaring.

De notaris speelt trouwens een belangrijke rol. Bij de sleuteloverdracht teken je een verklaring. Hierin verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Mijn partner is ouder dan 35, wat nu?

En wat nu als je samen met je partner een huis gaat kopen maar je partner is ouder dan 35 jaar? Ook dan heb je recht op voordeel. Jij betaalt dan over jouw deel van de koopsom geen overdrachtsbelasting en je partner betaalt over zijn of haar deel wel 2% overdrachtsbelasting. Je maakt dus geen aanspraak op de hele vrijstelling maar komt in ieder geval in aanmerking voor een gedeelte, toch fijn.

En wat als ouders een huis kopen voor hun kinderen?

Het gebeurt regelmatig dat ouders proberen kinderen te helpen bij het kopen van een huis. In de drukke markt van dit moment is dit heel begrijpelijk. Vaak wordt er dan gekozen om het huis te kopen en dan te verhuren aan een van de kinderen. Helaas lijkt het er vooralsnog op dat deze constructie vanaf 2021 flink duurder gaat worden.
In de plannen wordt de overdrachtsbelasting verhoogd naar 8% voor constructies waarbij een huis wordt gekocht om dit vervolgens te verhuren. Dit om starters meer kans te geven. Zij moeten op dit moment namelijk vaak opbieden tegen beleggers die een huis kopen om het vervolgens te verhuren.
Ook de constructie waarbij een ouder dit voor een kind doet, zal vooralsnog onder de 8% overdrachtsbelasting vallen.

Ik heb net een huis gekocht dat eind 2020 wordt opgeleverd, wat nu?

Dat is even zuur. Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden maar dit wordt net voor het eind van het jaar opgeleverd en dus maak je geen aanspraak op de regeling.
Geef niet meteen op maar kijk of het misschien mogelijk is om in overleg met de verkopers de oplevering in 2021 te laten plaatsvinden. Zeker als de opleverdatum rond het eind van het jaar ligt, is dit iets waar ook verkopers wellicht in willen meedenken.
En ben je op dit moment op zoek naar een huis maar heb je je droomhuis nog niet gevonden? Dan is voor jou natuurlijk de oplevering in 2021 wel van het grootste belang. Het scheelt je immers flink wat geld.

Let op:

Inmiddels ( 12-11) is er onder druk van verschillende oppositiepartijen het besluit genomen de eenmalige kwijtschelding van de overdrachtsbelasting iedereen onder de 35 jaar niet geldt voor huizen van €400.000 of hoger.

Ook het energielabel verandert in 2021

Wist je trouwens dat ook het aanvragen van een energielabel in 2021 verandert? Dit wordt flink duurder. Heb je dus verhuisplannen? En dat hoeft echt niet binnenkort te zijn, regel dan voor het eind van het jaar nog een energielabel want ook dat kan je flink in de kosten schelen. Wil je hier meer over weten? Klik dan even hier.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?