Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 6 oktober 2023

Wat kost een aankoopmakelaar?

Ben jij op zoek naar jouw droomhuis en kan je wel wat hulp gebruiken? Dan is een aankoopmakelaar wel een goed idee. Maar wat kost zoiets nou? En wat doet zo’n aankoopmakelaar dan allemaal voor je? Wij leggen het je graag uit.

Wat kost een aankoopmakelaar? Bekijk de video:

Wat kost een aankoopmakelaar: verschillen

De kosten van aankoopmakelaars kunnen sterk variëren en kunnen gebaseerd zijn op verschillende factoren. Het is vaak verrassend dat veel aankoopmakelaars hun vergoeding baseren op een percentage van de aankoopprijs van het huis. Dit kan in sommige gevallen leiden tot belangenconflicten, aangezien de makelaar meer verdient als jij meer betaalt voor een huis.

Om dit te omzeilen, kun je ervoor kiezen om met je aankoopmakelaar een vast tarief af te spreken. Hierdoor weet je van tevoren precies wat de dienstverlening je zal kosten, ongeacht de uiteindelijke prijs van het huis.

Om dit te omzeilen kun je ervoor kiezen om een vast tarief af te spreken

Wat kost een aankoopmakelaar: keuzes keuzes keuzes

De tarieven van aankoopmakelaars variëren op basis van de diensten die er worden aangeboden. Hier zijn enkele veelvoorkomende tarieven:

1 Ondersteuning op afstand:

Voor kopers die deels zelf op zoek willen gaan, kan de prijs beginnen bij €500 euro, inclusief btw. Tegenwoordig zijn er zelfs makelaars die zonder zelf mee te kijken al voor je willen bieden. Dit is een van de goedkopere opties en perfect voor degene die graag wat zelf wil blijven doen.

2 Gedeelde begeleiding:

Als je de eerste bezichtiging zelf wilt doen en pas later de makelaar wilt inschakelen, liggen de tarieven meestal tussen de €1.500 en €2.500, inclusief btw.

3 Volledige begeleiding:

Voor een full-servicepakket, waarbij de makelaar alles voor je regelt, variëren de tarieven tussen de €2.000 en €4.500, inclusief btw. Dit is de meest prijzige optie, maar wel de optie waarbij letterlijk alles uit handen genomen wordt en waarbij de makelaar vaak ook naar vrijwel iedere bezichtiging meegaat. Extra ogen die kritisch meekijken of jij een goede aankoop doet dus.

Het is essentieel om te onthouden dat goedkoop niet altijd de beste keuze is. De juiste aankoopmakelaar selecteren gaat verder dan alleen de prijs. Het draait ook om vertrouwen en de waarde die ze bieden. We raden altijd aan om meerdere aankoopmakelaars te benaderen en offertes te vergelijken om degene te vinden die het beste bij jouw behoeften en situatie past.

Het is essentieel om te onthouden dat goedkoop niet altijd de beste keuze is

Wat kost een aankoopmakelaar: extraatje!

Als dank voor het lezen van dit blog bieden wij je een gratis consult aan met onze aankoopcoach. Die voorziet je graag van handige tips en trucs om je voor te bereiden op de huizenmarkt en het aankoopproces soepeler te laten verlopen. Wil je hier meer over weten? Neem dan hier even een kijkje.

Nu je meer inzicht hebt in wat een aankoopmakelaar kost en welke diensten ze aanbieden, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van de juiste makelaar voor jouw zoektocht naar het perfecte huis. Onthoud dat de prijs slechts één aspect is; het gaat erom welke makelaar het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Veel succes met het vinden van jouw droomhuis!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

alle do's en don'ts op een rijtje

Klaar voor een nieuwe stek?

Hier staan alvast wat handige tips in voor het aankopen van een nieuw huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?