Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 1 april 2022

Welke vragen stel je bij een bezichtiging aan de makelaar?

Daar sta je dan, in het huis dat misschien wel eens jouw droomhuis zou kunnen zijn. Je hebt niet zoveel tijd gekregen om te kijken dus je moet de tijd goed benutten. 

De bezichtiging van een huis is voorbij voordat je er erg in hebt en voor je het weet sta je op straat met meer vragen dan antwoorden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 
Laura helpt je een handje en beantwoordt de vraag: welke vragen stel je bij een bezichtiging aan de makelaar?  Zo zorg je dat je volledig geïnformeerd bent zodra de bezichtiging voorbij is.

Welke vragen stel je bij een bezichtiging aan de makelaar, bekijk de video

Onzekerheid na een bezichtiging en een hoofd vol met vragen, dat is geen goede basis om een huis te kopen. En je herkent het vast, als je eenmaal buiten staat, bedenk je bepaalde vragen pas. En juist dan is het  vaak moeilijk om nog in contact te komen met de verkopende makelaar. 

Het is dus handig om al je vragen van tevoren goed op een rijtje te zetten en ik ga je daarbij helpen!  Stap voor stap neem ik de 9 belangrijkste vragen die je bij een bezichtiging aan de makelaar moet stellen met je door en voordat je nu gaat meeschrijven, ik heb hier een handige download van gemaakt met ruimte voor je antwoorden en losse aantekeningen.

Vraag 1: Waarom verkopen de eigenaren?

Veel kopers willen dit weten, maar bedenk je dat een verkoper je nooit gaat vertellen als het hem niet bevalt in de buurt of als hij dat doet omdat hij baalt dat hij zijn auto niet kan parkeren.  Stel dus vooral de vraag maar houd in je achterhoofd ook dat je misschien niet het hele eerlijke antwoord gaat krijgen.

Vraag 2: Hoe lang zijn de verkopers al eigenaar?

Wanneer je dit weet, dan weet je ook direct welke verbouwingen een aanpassingen de eigenaren hebben gedaan en hoeveel ze over de geschiedenis van het huis weten.

Vraag 3: Wanneer willen de verkopers overdragen?

Ofwel wanneer krijg jij de sleutel. Het is handig om te weten of dit in jouw plaatje past. Voor je verliefd wordt op een huis is dat wel handig om te weten en mocht het niet helemaal passen bij jouw verhuisplannen, dan is het in ieder geval belangrijk even goed na te denken over hoe jij de tijd gaat overbruggen of of je de eventuele extra kosten wel kunt dragen.

Vraag 4: Zijn er problemen met de buren of de nabije omgeving?

Op deze manier dwing je de makelaar te vertellen over eventuele problemen of overlast in de buurt. Wel zo handig om te weten.

Vraag 5: Zijn er gebreken of tekortkomingen in of om het huis die we moeten kennen?

De makelaar vertelt je nu dus wat de mindere punten van het huis zijn. Zijn er bijvoorbeeld lekkages of anders zaken die je moet weten?

Vraag 6: Wanneer zijn de verbouwingen uitgevoerd en zijn die gebeurd met de benodigde vergunningen?

Het is handig om te weten wanneer de dakkapel of de uitbouw is geplaatst, zodat je weet wanneer er bijvoorbeeld onderhoud aan zit te komen.

Vraag 7: Is er sprake van volledig eigendom van de grond?

Het is natuurlijk van belang of er eigen grond of erfpacht is, want bij erfpacht kun je grote jaarlijkse kosten krijgen. Wil je meer weten over erfpacht? Klik dan hier.

Vraag 8: Zijn alle zaken in en om het huis in eigendom?

Tegenwoordig worden zonnepanelen of bijvoorbeeld de cv ketel vaak gehuurd en dit betekent dus extra kosten voor jou! Om een goed inzicht te krijgen in de kosten van je nieuwe huis, is dit dus een heel belangrijke vraag.

Vraag 9: Hoe is de buurt, wie zijn de buren?

Het is fijn om te weten of de buurt een samenstelling heeft waar jij je in thuis voelt. Is het bijvoorbeeld een buurt met veel jonge gezinnen? Dan is de kans groot dat jouw kinderen straks vriendjes vinden vlakbij.

Om het je makkelijk te maken heb ik de vragen hieronder voor je op een rijtje gezet. Mijn tip is dat je deze vragen kopieert naar je notities van je telefoon zodat je ze bij je hebt tijdens de bezichtiging en de vragen kunt stellen. Noteer ook de antwoorden voor jezelf, want er komt zoveel op je af dat je vaak achteraf niet precies meer weet wat er verteld is.

Schrijf jij de antwoorden liever op papier? Download dan hier de handige vragenlijst.

Op deze manier weet jij de belangrijkste dingen die je moet weten en kun je dus veel beter een beslissing nemen of dit huis jouw huis moet gaan worden.

Daarbij ziet de makelaar ook dat je super goed voorbereid bent en dus een serieuze koper bent. Dit vergroot zeker jouw kans op de huizenmarkt!

Welke vragen stel je bij een bezichtiging; Alle vragen op een rijtje:

Vraag 1: Waarom verkopen de eigenaren?

Vraag 2: Hoe lang zijn de verkopers al eigenaar?

Vraag 3: Wanneer willen de verkopers overdragen?

Vraag 4: Zijn er problemen met de buren of de nabije omgeving?

Vraag 5: Zijn er gebreken of tekortkomingen in of om het huis die we moeten kennen?

Vraag 6: Wanneer zijn de verbouwingen uitgevoerd en zijn die gebeurd met de benodigde vergunningen?

Vraag 7: Is er sprake van volledig eigendom van de grond?

Vraag 8: Zijn alle zaken in en om het huis in eigendom?

Vraag 9: Hoe is de buurt, wie zijn de buren?

Alle vragen handig op papier? Klik dan hier

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download deze gratis

Handige checlist voor je volgende bezichtiging

Checklist op maat om van je volgende bezichtiging een succes te maken

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?