Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 10 maart 2022

WOZ bezwaar maken, ja of nee?

De WOZ waarde van mijn huis is gestegen, moet ik bezwaar maken? Ik denk dat iedereen die de nieuwe WOZ waarde van zijn huis heeft ontvangen deze vraag wel stelt. En ik kan dat heel goed begrijpen, de stijging lijkt de laatste jaren vaak te hoog en er is veel geld mee gemoeid. Ik geef je op deze vraag en heb nog een extra tip die je flink kan helpen. Snel doorlezen dus!

WOZ bezwaar maken, bekijk de video

WOZ bezwaar maken, is het verstandig?

Omdat de hoogte van de WOZ waarde belangrijk is voor het bepalen van diverse belastingen, is het logisch dat  de eerste aanname is dat een lagere WOZ waarde voor onroerend zaak belasting en ook je eigen woning forfait is lager en dat heeft invloed op de belastingaanslag.

Toch ligt het niet altijd zo zwart wit. Soms kan juist een hogere WOZ voordelig voor je zijn. Klinkt gek misschien maar ik zal je dit  uitleggen aan de hand van drie  voorbeelden.

WOZ bezwaar maken, voorbeeld 1

De familie  van Houten woont al heel wat jaren in hun tussenwoning. De waarde is in de loop van de jaren flink gestegen. Ze wonen fijn en hebben geen plannen om te verhuizen.  Zij kregen een WOZ beschikking die verrassend hoog blijkt.

Bezwaar maken of niet?  

Misschien is het voor de familie van Houten wel het verstandigst eerst contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de hoge WOZ waarde het hen mogelijk maakt de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. 

Doordat de waarde van het huis volgens de WOZ beschikking hoger is dan het oorspronkelijke hypotheekbedrag, vormen zij voor de bank namelijk een lager risico. In de hypotheekkosten is daar een percentage voor opgenomen. Dit heet de risico opslag. 

Als de familie van Houten een lager risico vormt, zou dit percentage wellicht verlaagd kunnen worden en dat zou dus lagere maandlasten kunnen betekenen.

Voor de familie van Houten kan het dus zinvol zijn met een hypotheekadviseur te kijken of deze verlaging mogelijk is en wat  dit hen maandelijks zou kunnen schelen. 

Hiervoor hoeven ze geen taxatie te laten doen maar kunnen ze gebruik maken van de WOZ beschikking die ze hebben ontvangen. Dat scheelt dus in kosten.

WOZ bezwaar maken, voorbeeld 2

Mirjam en Sjors hebben hun oog laten vallen op een leuk huis dat in een dorp even verderop te koop is gekomen. Zij gaan hun huis verkopen. Samen met de makelaar hebben ze een verkoopprijs opgesteld en de WOZ waarde komt daar dicht bij in de buurt.

De hogere WOZ waarde  zou voor  hen interessant kunnen zijn. 

Als de WOZ waarde realistisch is, komt de vraagprijs die jij stelt ook realistischer over op een potentiële koper. Het geeft dus simpelweg vertrouwen.

WOZ bezwaar maken, voorbeeld 3

Meneer en mevrouw van Vliet zijn op leeftijd en wonen al een aantal jaren in een fijn appartement. Ze hebben het hier helemaal naar hun zin. Fijne buren en ze kunnen zich hier goed redden doordat traplopen niet meer nodig is.

Zij ontvingen van de gemeente een hoge WOZ beschikking,  hun appartement lijkt flink in waarde te zijn gestegen.

Je denkt er natuurlijk liever niet aan maar  nu meneer en mevrouw van Vliet op leeftijd zijn, willen ze alles goed geregeld hebben en wat gebeurt er als een van beiden komt te overlijden?

Hier krijgen de erfgenamen te maken met erfbelasting. En  ook hierbij kan een hoge of een lage WOZ waarde behoorlijk wat invloed hebben. Voor meneer en mevrouw van Vliet is het dus verstandig hier een expert naar te laten kijken zodat ook zij de juiste beslissing nemen.

WOZ bezwaar maken, laatste tip

Het ligt er dus aan in welke situatie jij je bevindt of het verstandig is om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde. Je hebt trouwens 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen de nieuwe WOZ waarde dus wacht niet te lang! 

Zoals beloofd heb ik een extra tip voor je. Maar weinig mensen weten dat de WOZ waardes van huizen tegenwoordig openbaar zijn. Deze kun je vinden op het WOZ waardeloket, Dit is de link. Twijfel je dus nog steeds of je bezwaar wilt maken, dan kun je ook kijken hoe hoog de WOZ waardes van de huizen in je buurt zijn.  Dat geeft je misschien al een goede eerste indicatie.

Heb jij een idee hoe de WOZ waarde wordt berekend? Dat leg ik je uit in een ander blog. De link vind je hier.
En ben je benieuwd naar hoeveel de WOZ waarde verschilt van de verkoopwaarde in de huidige markt? Klik dan even op de link hieronder. Dan rekent Emma voor jou in een paar clicks de verkoopwaarde van je huis op dit moment uit.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het gratis voor je uit

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?