Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 25 april 2023

Sleuteloverdracht van je huis

Krijg jij binnenkort de sleutel van je nieuwe koophuis? Dan moet je zeker even verder lezen.
Ik leg je precies uit hoe je kunt zorgendat de sleuteloverdracht soepel verloopt en je niet achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

De dag van de overdracht van je huis is daarbij een belangrijk moment. En dan vooral de inspectie van het huis. Hoe je zorgt dat je hier niets over het hoofd ziet, vertel ik je in dit blog.

Sleuteloverdracht van je huis, bekijk de video

De dag van de overdracht

Je hebt er lang naartoe geleefd, de dag waarop je eindelijk de sleutel krijgt van je nieuwe huis. De afgelopen tijd ben je druk geweest met allerlei voorbereidingen, nu is het moment gekomen dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van het huis en je kunt beginnen met je woonplannen.

Hoe ziet de dag van de sleuteloverdracht er nu precies uit?

  1. Inspectie van het huis
    Samen met de verkopers en de verkopend makelaar bekijk je het huis van top tot teen. Doel van de inspectie (ook wel eindinspectie genoemd) is samen controleren of het huis nog precies is zoals op het moment dat je het huis kocht.
  2. Akte van levering tekenen bij de notaris
    Vervolgens ga je samen met de verkopers naar de notaris. Hier teken je de akte van levering. Deze wordt ook wel transportakte, leveringsakte, overdrachtsakte, akte van overdracht, eigendomsakte of eigendomsbewijs genoemd.

In deze akte van levering wordt het eigendom van het huis overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Vanaf het moment dat de akte dus getekend is door beide partijen, is de koper de daadwerkelijke eigenaar.

Op het moment dat je de leveringsakte tekent ben jij de eigenaar van het huis, en is het risico dus ook voor jou
  • Hypotheekakte tekenen

Nu is het tijd om ook je hypotheek definitief te maken. Na het tekenen van de leveringsakte teken je nu de hypotheekakte. Hierin staat onder andere dat je huis geldt als onderpand voor de hypotheek die je afsluit. Je begrijpt, de verkoper is hier niet bij nodig. Dit is dus iets wat jij zelf met de notaris regelt.

  • Sleuteloverdracht
    Nu de akte van levering is getekend ben jij de officiële eigenaar van het huis. Je ontvangt nu de sleutels van het huis. Het kluswerk en de verhuizing kunnen starten.

Eindinspectie

De dag van de overdracht start dus met de eindinspectie van het huis.

Jij bekijkt samen met de verkopers nog een keer het huis van top tot teen. Dit om uit te sluiten dat er gebreken zijn die er eerder niet waren.

Je begrijpt, dit is een belangrijk moment waarbij je goed op moet letten. Na de eindinspectie en het tekenen van de leveringsakte ben jij namelijk de eigenaar van het huis en dus ook verantwoordelijk voor het huis met al zijn eventuele gebreken.

Even bij de les blijven dus.
Bij de eindinspectie moet je op de volgende zaken extra goed letten:

  • Ontbreekt er iets?

Heb je met de verkopers afspraken gemaakt over zaken die achter zouden blijven? Dan is nu het moment om te kijken of dit daadwerkelijk gebeurd is.

Bij de verkoop van een huis zorgt de verkoper voor een lijst roerende zaken. In dit overzicht zie je precies welke zaken de verkoper achter laat en wat hij meeneemt. Even opletten dus. En heb je zelf met de verkoper aanvullend hierop afspraken gemaakt over wat er achterblijft? Bijvoorbeeld die mooie kast die op maat gemaakt is en je toch wel erg graag wilt hebben? Dan moet je ook hier even goed op letten.

Wil je meer weten over de lijst roerende zaken en ben je benieuwd naar het verschil tussen roerende en onroerende zaken? Ik vertel je er in deze video meer over.

  • Zijn er gebreken?

Er zit vaak best wat tijd tussen het moment dat jij je bod hebt gedaan en de sleuteloverdracht.
In die tijd kan er natuurlijk van alles gebeuren. Controleer dus goed of alles nog werkt. De vaatwasser, de cv installatie en de thermostaatkraan, ze horen nog net zo te werken als op het moment dat jij het huis kocht.
Zijn er dingen stuk gegaan voor die tijd? Dan moet de verkoper het vervangen door iets dat minstens net zo goed is als dat wat er in zat.

Stel je dus voor dat de CV ketel er mee gestopt is, maar die ketel was al 10 jaar oud, dan is de verkoper niet verplicht om er een hele nieuwe cv ketel in te zetten. Hij moet dan zorgen voor een ketel die net zo goed is als degene die er al in zat.

  • Is het huis helemaal leeg?

Het klinkt misschien gek, maar we komen het toch zo af en toe tegen, huizen die op de dag van oplevering nog niet (helemaal) leeg zijn. Het zal je maar gebeuren. Even goed conroleren dus. En dat betekent dus ook dat je even een blik werpt op de vlizozolder en in de schuur.

Als de verkoper nog spullen moet weghalen, kan dit betekenen dat de oplevering uitgesteld moet worden of wellicht zou de verkoper je financieel moeten compenseren voor het extra werk dat je hiervan hebt.

Ik kan het me nog super goed herinneren, het moment dat wij de sleutel kregen van ons huis. Het is alweer een paar jaar geleden, maar ik herinner het me nog super goed. Ik was behoorlijk nerveus, we kochten een echt grote mensen huis en we mochten net voordat we naar de notaris gingen nog even een rondje maken door het huis. De laatste inspectie noemen ze dat.

Ik was in die tijd al makelaar dus ik wist precies hoe dat werkte. Goed en serieus kijken naar het huis. Want zodat we bij de notaris zouden zitten en de akte van levering zouden tekenen zou het huis van ons zijn en daarmee dus ook het risico.

Dit gaat vaak mis bij de sleuteloverdracht

Huizen die niet helemaal leeg zijn, vlekken in de vloer of ruiten die kapot zijn op de dag van de oplevering, ik heb in mijn carrière als makelaar al veel meegemaakt.

Als je dit soort gebreken tijdens de inspectie ziet, die er tijdens je bezichtiging nog niet waren, is het aan jou als koper om dit te benoemen richting de verkopers.

Samen moet je vervolgens voor de levering tot een oplossing zien te komen.
Na de levering is het risico nu eenmaal voor jou en moet je kunnen bewijzen dat het gebrek voor de levering is ontstaan én dat de verkoper er überhaupt van op de hoogte was.

Mega belangrijk dus dat je op je best bent tijdens die laatste inspectie.

En laat dat nou net het probleem zijn bij veel kopers?

Je bent gewoon nerveus en vooral bezig om er een fijn moment van te maken met de verkopers.  Je bent blij dat je na lang wachten eindelijk de sleutel je huis krijgt.

Blijf tijdens de inspectie kritisch en voorkom dat je in je enthousiasme dingen over het hoofd ziet

En in je enthousiasme vergeet je dan kritisch te kijken met alle gevolgen van dien.

 Zorg dan ook dat je bij de eindinspectie wordt bijgestaan door iemand die serieus voor jou kan kijken of het huis goed is opgeleverd en die mogelijk voor jou kan op komen als er iets mis is met het huis.

Heb je geen aankoopmakelaar die dit voor je doet? Kijk dan in je omgeving of er iemand is die je kan ondersteunen op dit belangrijke moment. Het kan je veel problemen schelen.

En hier moet je om denken nadat je eigenaar bent geworden

En dan ben je eindelijk trotse eigenaar van dat prachtige huis, dan wil je natuurlijk ook dat de hele wereld het weet. Sterker nog, het is ook wel handig dat een aantal partijen hiervan weten, denk aan de energieleverancier, de gemeente maar ook je opstalverzekering.

Ik heb ook hier een handige video van opgenomen met daarbij een gratis download die je hierbij helpt. Je vindt hem hier.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download gratis het e-book

Alles weten over het kopen van een huis?

Het hele aankoopproces stap voor stap uitgelegd.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?