Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 12 mei 2022

Roerende zaken en onroerende zaken, weet jij het verschil?

Boze kopers, ik kom ze helaas zo af en toe tegen en heel vaak komt die boosheid uit een slechte voorbereiding. Dat kan jou als koper flink geld kosten. Wil jij dit voorkomen? Bekijk dan de video hieronder. 

Ik leg jou alles uit over roerende zaken, onroerende zaken en de lijst van zaken aan de hand van het verhaal van Theo die mij een paar jaar terug belde nadat hij een huis had gekocht bij een andere makelaar.

Roerende zaken en onroerende zaken, bekijk de video over boze Theo

Roerende en onroerende zaken, het verhaal van boze Theo

Een paar jaar geleden had ik een telefoongesprek met een man. Om eerlijk te zijn ben ik zijn naam vergeten, dus laten we hem voor het verhaal Theo noemen.

Theo was echt super pissig!

Wat was er nu aan de hand? Theo had net een huis gekocht. Hij had dit gedaan zonder aankoopmakelaar, dus hij had direct contact gehad met de verkoopmakelaar.

Theo had duidelijk geen goed woord over voor die makelaar en dit was de reden:

Theo kocht een mooi huis in Weidevenne Purmerend. 

De makelaar had hem rondgeleid en daarna had Theo zelf een bieding gedaan bij de makelaar, dus zonder aankopend makelaar  Na een stevige onderhandeling (dat was gebruikelijk in die tijd) waren ze eruit. Theo was super blij, want het was hem gelukt om een huis te kopen!Maar zijn blijdschap sloeg snel om toen hij de koopakte ontving met de daarbij behorende papieren. Bij de koopovereenkomst zat namelijk de lijst van zaken en uit die lijst van zaken bleek dat er een flink aantal zaken op de lijst “ter overname” aangekruist stonden.

(meer weten over het lezen van een koopcontract? Klik dan hier)

Lijst van zaken niet bekeken

Die lijst van zaken was eerder wel toegestuurd door de makelaar, maar hij had hem niet bekeken. En wat bleek? De zonwering buiten, de gordijnen en een heel aantal andere zaken zaten niet 

Vooral over het zonnescherm was hij pissig, want daarvan had hij echt verwacht dat hij achter bleef. Al met al kwamen de totale extra kosten op 5.000 euro uit. Dat maakte de koop van zijn huis toch een stuk minder leuk.

Al met al voelde hij zich flink belazerd door de verkopend makelaar en vroeg zich zelfs af of hij nog wel met de deal door wilde gaan.

En hoe nu verder?

Dit was een vervelende situatie voor Theo,maar ook voor de verkopers van het huis. 

Als Theo zich goed had voorbereid en de lijst van zaken goed had doorgelezen, voordat hij een bieding deed. Dan had hij of een andere bieding kunnen doen, of de roerende zaken mee kunnen nemen in het bod.

De verkoper wilden trouwens in dit geval ook geen water bij de wijn doen en Theo is uiteindelijk boos van het toneel verdwenen. 

Hoe dat kon?

Hij had de koopovereenkomst nog niet getekend en kon dus nog onder de koop uit. Je begrijpt, de eindstand waren een boze Theo, en een gefrustreerde verkoper want die kon nu weer helemaal opnieuw op zoek naar een koper voor zijn huis. (meer weten over wanneer je nu daadwerkelijk een huis gekocht hebt? Klik dan hier)

Om een dergelijke situatie nu te voorkomen, heb ik wat informatie voor je op een rijtje gezet over dit onderwerp. Sta jij op het punt je huis te verkopen of wil jij een huis gaan kopen? Lees dan even verder. Zo voorkom je dat je straks net als Theo voor een onaangename verrassing komt te staan. 

Om een dergelijke situatie nu te voorkomen, heb ik wat informatie voor je op een rijtje gezet over dit onderwerp. Sta jij op het punt je huis te verkopen of wil jij een huis gaan kopen? Lees dan even verder. Zo voorkom je dat je straks net als Theo voor een onaangename verrassing komt te staan. 

Wat zijn roerende zaken?

Roerende zaken worden ook wel roerende goederen genoemd. 

Als er gesproken wordt over roerende zaken, worden hiermee de dingen bedoeld die bij de inboedel van de verkoper horen. Het zijn dus die dingen die de verkoper mee kan nemen zonder dat hij hiervoor het huis hoeft te beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lampen, de mooie shutters voor de ramen of het tv-meubel. Ook de vloer kan bij de roerende zaken horen.

Ze noemen roerende zaken, die zaken die niet aard- of nagelvast zitten of volgens verkeersopvattingen tot het huis behoren. Zoals ik al schreef, die zaken die dus niet zonder beschadiging uit het huis meegenomen kunnen worden.Roerende zaken horen dus niet bij de koop tenzij dit anders is afgesproken

Wat zijn onroerende zaken?

Onroerende zaken worden ook wel onroerende goederen genoemd. 

Een onroerend goed is de grond en het gebouw dat op de grond staat. Het gaat hier dus om het gehele huis, ook wel vastgoed genoemd.

En alle zaken die dus aan dit onroerend goed vast zitten horen erbij.

Wat is het verschil tussen roerende en onroerende zaken?

Nu je weet wat roerende zaken en wat onroerende zaken zijn, begrijp je ook dat er een wezenlijk verschil is tussen beiden.

Grappig is dat roerende goederen dus wel onroerend kunnen worden, denk aan een keuken. Voordat hij geplaatst wordt in het huis is het een roerend goed en zodra hij geïnstalleerd is, hoort hij bij het onroerend goed.

Grijs gebied

En zo zijn er in en om het huis ook een heel aantal dingen waar je over zou kunnen twijfelen als koper of verkoper.

Neem nou dakpannen. Deze liggen los op het huis, dus zouden ontzettend roerend moeten zijn. Maar omdat ze zo’n duidelijk onderdeel uitmaken van het huis, behoren ze tot het huis en dus bij het onroerende goed.

Ook een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld een laminaatvloer. Die laminaatvloer kan verlijmd en gespijkerd zitten, of het kan losliggen (zwevend) kliklaminaat kunnen zijn. De eerste hoort bij het onroerend goed. Immers je kan het niet zonder te slopen uit het huis halen. De tweede is een roerende zaak. Het kan eenvoudig meegenomen worden.

Wat is een lijst van zaken?

Om te voorkomen dat bij de verkoop van een huis onduidelijkheid ontstaat tussen koper en verkoper is het belangrijk dat bij iedere verkoop een lijst van zaken wordt opgesteld. Er kan ontzettend veel verwarring ontstaan over wat de verkoper in zijn ogen logisch vindt om me te nemen, terwijl de koper verwacht dat iets achter blijft.

In de lijst van zaken kan de verkoper per onderdeel aangeven of iets “achterblijft”, “meegaat” of “ter overname” is.

De verkoper kan zelfs van bepaalde zaken die eigenlijk bij het huis horen aangeven dat hij het mee wil nemen.

Zo maken we soms mee dat een verkoper een bepaald boompje (door de wortels behorend bij de onroerende zaak) mee wil nemen, omdat deze bijvoorbeeld emotionele waarde heeft. Zelf heb ik ook wel eens een huis verkocht zonder keuken en we hebben zelfs wel eens een huis verkocht inclusief hond en een jaar lang gratis Bonzo brokken, maar dat is weer een heel ander verhaal. 😉

Lijst van zaken NVM

De meeste makelaars zijn aangesloten bij brancheorganisatie NVM en die gebruiken allemaal dezelfde lijst, wat het voor jou direct een stuk overzichtelijker maakt.

Ook wij zijn aangesloten bij de NVM en gebruiken dus de standaard NVM lijst van zaken.

Roerende zaken opnemen in je bod

Wanneer je  gaat bieden op een huis is het belangrijk om direct bij je bieding aan te geven in welke roerende goederen je interesse hebt en of ze bij het bod zijn inbegrepen. Je zou namelijk ook nadat de koop tot stand is gekomen met de verkopers over roerende zaken kunnen praten en dit buiten de koopovereenkomst kunnen houden.

Meer weten over bieden op een huis? Ik vertel je hier meer.

Bieden op een huis? Voorkom deze blunder

Ik vertel mijn klanten, zowel kijkers, kopers als verkopers vaak het verhaal van boze Theo. En dat doe ik natuurlijk met een reden. En huis kopen of verkopen is ontzettend spannend en je wilt achteraf niet met een kater achterblijven.

Dit moet je als koper weten over roerende en onroerende zaken:

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn roerende zaken belangrijk en zijn roerende zaken ook geld waard. Lees de roerende zaken lijst voordat je een bod doet en het liefst zelfs voordat je de bezichtiging doet. Zo kun je ter plekke kijken in welke dingen je mogelijk interesse hebt.

Op deze manier kun je je bod op alle zaken in en rond het huis die bij het huis horen baseren Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.Doe je dit niet, dan kan het zijn dat die mooie shutters of dat zonnescherm zomaar geen part of the deal waren en je ze zelf moet gaan aanschaffen

Dit moet je als verkoper weten over roerende en onroerende zaken:

Voor verkopers is het heel belangrijk om de lijst van zaken goed en volledig in te vullen. Wanneer je dit doet of je doet dit pas na de bezichtigingen en biedingen, dan kun je te maken krijgen met kopers die onwijs boos zijn zoals Theo en zich misschien wel terugtrekken omdat ze niet kopen wat ze dachten te kopen. 

Op dit soort verrassingen zit je natuurlijk helemaal niet te wachten en dus is voorkomen beter dan genezen. Het invullen van de lijst van zaken is even een klusje maar voorkomt je veel ellende of vragen achteraf.

Daarbij denk ik ook dat iedere makelaar zijn klanten hierop goed hoort te wijzen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer alles over het kopen van een huis

Een huis kopen als een pro?

In het gratis-e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” leer jij hoe je een huis koopt zonder valkuilen en fouten.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?