Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 8 december 2022

Bezichtiging van 10 minuten

10 hele minuten, dat is vaak de tijd die je krijgt voor een bezichtiging van een huis. Gekkenwerk natuurlijk, want hoe kan je nu in 10 minuten zo’n belangrijke beslissing nemen.

Helaas is het vaak wel de dagelijkse realiteit. Hoe zorg je nu dat je die bezichtiging van 10 minuten zo goed mogelijk gebruikt? Daarover vertel ik je meer.

Bezichtiging van 10 minuten, bekijk de video

Een huis bekijken in 10 minuten, als jij nu voor deze uitdaging staat, moet je zeker even verder lezen. Er zijn namelijk wel wat zaken die van jouw korte bezichtiging een succes kunnen maken.

Tijd voor een nieuwe auto…

Laat ik je eerst even meenemen naar een beslissing die ik niet zo lang geleden heb moeten nemen. Ik was op zoek naar een nieuwe auto. Het exemplaar dat er op onze oprit stond werd wat oud en ging wat gebreken vertonen.

En dus begon ik mijn zoektocht naar een goede vervanging. 

Nu moet je weten dat ik van auto’s eigenlijk niet zoveel weet. 

Hoe mijn auto-jacht jou kan helpen bij je bezichtiging

En dus begon ik met het inwinnen van informatie. Over motorvermogen, het maximale aantal kilometers dat de auto op 1 accu kon rijden (ik zocht een elektrische auto) maar ook naar inhoud van de kofferbak, park assist en andere zaken die voor mij handig zouden kunnen zijn.

Ik kwam er al snel achter dat 1 merk auto er voor mij uitsprong.

Het volgende weekend ben ik, gewapend met een lijstje met wat gerichte vragen en een overzicht van de belangrijke punten naar de showroom gegaan.

De uiteindelijke koop bleek uiteindelijk een peulenschil en binnen no time stond ik buiten, auto gekocht en nu afwachten tot het aflevermoment.

Wat mijn auto aankoop nu met jouw bezichtiging te maken heeft?

Dat is natuurlijk simpel. Precies op dezelfde manier kun jij ook je zoektocht naar een huis invullen. Niet huis na huis bekijken en op gevoel een besluit nemen maar vooraf al je huiswerk doen, waardoor je de 10 minuten super effectief gebruikt.

Toch kom ik nog heel vaak huizenzoekers tegen die ter plekke pas zien dat er bijvoorbeeld niet voldoende slaapkamers zijn voor het hele gezin of die afknappen op de tuin op het noorden. Dit soort zaken zijn natuurlijk vooraf al goed te zien zonder dat je ter plekke hoeft te komen.

1. Neem de stukken door

Een goede voorbereiding is alles en scheelt je tijd ter plekke.
Begin als eerste met het goed uitpluizen van de stukken. Ik heb hier een video over opgenomen. Je vindt hem hier. Staat er in de stukken dat er een oude lekkage is? Vraag dit dan even na bij de makelaar en neem even de tijd deze ook zelf te bekijken of te fotograferen. Hier kun je er meer over lezen

2. Bekijk de plattegronden en de woningvideo

Plattegronden zijn superhandig en kunnen je een stuk op weg helpen. Op de plattegrond kun je bijvoorbeeld zien of er aan de achterzijde een steeg grenst aan de tuin maar je kunt ook voor jezelf op basis van de plattegrond al voorzichtig kijken of de kamerindeling voor jou wel praktisch is. Zo niet, is het mogelijk om dit aan te passen?

Wanneer je alles van tevoren goed hebt doorgelezen, kun je eventuele vragen direct aan de makelaar stellen. Welke vragen je hem kunt stellen? Daarover heb ik een video opgenomen

3. Verken de omgeving

De omgeving verkennen kan natuurlijk op je gemak op een moment dat jou schikt. Wandel door straat bijvoorbeeld. 

Grote kans trouwens dat je het huis waarschijnlijk midden op de dag gaat bekijken.

Dan loont het zeker om ook te gaan kijken op een tijdstip dat er veel mensen thuis zijn. Dan weet je bijvoorbeeld direct hoe de parkeergelegenheid is. 

Het is ook zeker interessant om je toekomstige buren op straat aan te spreken en te vragen hoe zij het wonen in deze wijk vinden.  

Leer vooraf je nieuwe buren kennen

4. Google is your best friend

Lukt het je nu niet om van tevoren langs te gaan, dan biedt google streetview uitkomst. Je kunt dan alvast virtueel door de straat lopen en om je heen kijken.

Kijk daarbij natuurlijk wel even van wanneer de streetview is, in sommige gebieden is het wel eens verouderd. 

Google is sowieso je grote vriend bij je voorbereiding. 

Je kunt alvast bekijken waar scholen liggen en of er winkels in de buurt zijn. Zo is de omgeving van tevoren helemaal duidelijk voor je en hoef je die vragen niet aan de makelaar te stellen.

Zet je vragen vooraf op een rijtje

En dan sta je in het huis maar ben je spontaan je vraag kwijt of heb je je briefje thuis laten liggen. Dat kun je natuurlijk voorkomen. Noteer je vragen bijvoorbeeld gewoon even in de notities van je telefoon. Grote kans dat je die bij je hebt.

Wist je trouwens dat wij een handige checklist voor je hebben die op maat gemaakt is? Het enige dat je hoeft te doen is de straatnaam in te voeren en je ontvangt naast een handige checklist die je ter plekke in kunt vullen ook een overzicht van alle informatie die er online al over het huis te vinden is, wel zo makkelijk. Je vindt hem hieronder.

Lijstje in je telefoon maken, lekker makkelijk

Goed voorbereid zie je meer tijdens de bezichtiging

Doordat je zoveel werk vooraf hebt gedaan ben je onwijs goed voorbereid en kun je de 10 minuten super goed gebruiken, namelijk door goed om je heen te kijken en te kijken of jij een goed gevoel hebt bij het huis waar je in rond loopt.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download de checklist in een paar klikken

Checklist op maat ontvangen?

Download de checklist op maat met exact de gegevens van het huis dat jij gaat bekijken

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?