Terug naar overzicht
Auteur: Team Datum: 20 februari 2018

De 5 beste tips voor het bezichtigen van een huis

Je wilt graag een woning kopen. Je weet wat je kunt lenen, je hebt gespaard en nu is het moment van de waarheid aangekomen. Je staat te trappelen om te gaan kijken, maar zo’n bezichtiging is natuurlijk best spannend. Wij geven je 5 tips, zodat je een woning kunt gaan bezichtigen als een pro!

Tip 1: Maak je eigen prioriteitenlijst

Wanneer je door een huis loopt met een makelaar die elke dag niets anders doet dan mensen rondleiden, dan ben je snel overdonderd. In de hectiek van de huidige markt wordt er veel druk op je gelegd. Je moet vaak onder tijdsdruk beslissen én er is weinig aanbod. Je hebt dan snel de neiging om vlot te reageren en dingen te laten varen die je eigenlijk heel belangrijk vindt. Ga er dus van te voren goed voor zitten en bedenk wat je minimale vereisten zijn en welke eigenschappen in een huis je echt niet wil laten varen. Moet jouw toekomstige huis dus minimaal 3 slaapkamers hebben, of een moderne badkamer of gunstige tuinligging. Schrijf het op en neem het mee, zodat je je eigen wensen niet uit het oog verliest.

Tip 2: Gluren bij de buren

Locatie, locatie, locatie, dat zul je een makelaar heel vaak horen zeggen. Natuurlijk bekijk je vooraf of de wijk waarin het huis gelegen is je aanspreekt, maar kijk ook kritisch naar de directe omgeving van het huis. Ligt er bijvoorbeeld een speeltuintje in de buurt en hoe ver is het tot de supermarkt? Deze zaken kun je al uitzoeken voordat je met de makelaar door het huis loopt.
Vraag de makelaar tijdens de bezichtiging ook naar de buren en de buurt. Een goede buur is beter dan een verre vriend is niet voor niets een belangrijk spreekwoord. Tijdens de bezichtiging kun je vanaf de eerste verdieping ook even bij de buren in de tuin kijken om een eerste indruk te krijgen. Ook raad ik je aan om na de bezichtiging bij de directe buren of mensen in de buurt aan te bellen en te vragen hoe zij het wonen ervaren in deze straat.

Tip 3: Stook je voor de hele buurt of alleen voor jezelf?

Hoe ouder het huis hoe minder het vanuit de bouw is geïsoleerd. Met de gasprijzen die omhoog lijken te vliegen is het zonde als de warmte direct je huis weer verlaat. Kijk dus verder dan het eventueel aangeleverde energielabel, maar vraag de makelaar wat er aan isolatie is gedaan. Zijn er extra maatregelen genomen, of moet dit nog gebeuren?

Wat zijn de eigenaren kwijt aan gas en water of stadsverwarming per maand. Bedenk hierbij wel dat lage stookkosten niet per definitie een energiezuinig huis betekent en hoge stookkosten een slecht geïsoleerd huis. Het ene gezin is het andere niet. De verkoper kan bijvoorbeeld elke dag thuis zijn en een groot gezin hebben of hij kan bijvoorbeeld de houtkachel heel veel gebruiken en veel weg zijn.

De stookkosten maken een groot gedeelte uit van je maandelijkse lasten en kunnen dus behoorlijk drukken op je maandelijkse uitgavepatroon!

Tip 4: Onroerend of roerend?

Iedere verkoper vult een aparte lijst van zaken in. Dit betekent dat hij op een lijst aan geeft welke zaken hij in huis meeneemt en welke hij achter laat. Denk hierbij aan de gordijnen, een zonnescherm, de vloeren en bijvoorbeeld de apparatuur in de keuken. Al deze zaken kunnen samen een behoorlijk bedrag vormen en het kan een behoorlijke teleurstelling zijn wanneer al die zaken mee zouden gaan. Vraag dus voordat je een bod doet welke zaken er mee gaan en welke zaken eventueel ter overname staan. Dan kun je een eventueel bod doen inclusief alles wat je graag wil dat achter blijft en heb je straks geen prachtige keuken zonder dat geweldige gasfornuis.

Tip 5: Take your time

De allerbelangrijkste tip is misschien wel dat je tijdens de bezichtiging goed de tijd moet nemen om om je heen te kijken. Je grootste beslissing van je leven beslis je niet in 20 minuten toch? Geef je ogen de kost. Ga rustig zitten op de bank. Staan er lichten aan? Doe ze uit en bekijk of het huis ook zonder verlichting licht genoeg is. Staat er muziek aan? Doe het uit en bekijk of hier geen vervelende geluiden mee gemaskeerd worden. En wanneer je toch rustig zit op de bank, dan kun je direct aan de makelaar vragen of het huis zich in bouwkundig goede staat bevindt, welke verbouwingen er zijn geweest en of die door bob de bouwer of een echte timmerman zijn gedaan. Al deze zaken gecombineerd zullen bijdragen aan het gevoel dat je krijgt bij het huis.

Want luisteren naar je gevoel is natuurlijk het allerbelangrijkste. Een huis koop je meestal voor het grootste gedeelte op gevoel, met bovenstaande tips breng je meer ratio terug in je beslissing.

Eerlijk gezegd kan ik je nog minimaal 20 andere tips geven om je bezichtiging zo optimaal mogelijk te laten verlopen, maar met deze 5 tips sta jij in elk geval je mannetje en kun jij voortaan huizen bezichtigen als een pro!

Bonustip (omdat we het niet kunnen laten): ons gratis servicegesprek

We zeiden je al, er valt nog heel wat te vertellen over het kopen van een huis. Dat doen we dan ook graag. Wil jij dus precies weten waar je op moet letten als je een huis gaat kopen? Dan nodigen we graag uit voor ons servicegesprek. Hierin bespreken we je zoekwensen, bekijken we het hele kooptraject en bespreken we samen een plan van aanpak.   Zo zorg je dat je precies weet hoe jij de aankoop van jouw droomhuis aan moet pakken. Hier lees je er meer over.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Huis kopen als een pro!

Gratis e-book "een huis kopen doe je zo"

Download in een paar klikken het e-book en ontdek alles over het kopen van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?