Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 9 juni 2022

De koper krijgt de financiering niet rond

Oh nee, de koper krijgt de financiering niet rond…

Wanneer je je huis hebt verkocht, denk je dat je de meeste spanning wel hebt gehad.

Maar niets is minder waar helaas.

Bij lang niet elke verkoop gaat het namelijk in 1 keer goed. Zo maken we het volgende regelmatig mee; de koper krijgt de financiering niet rond. Wat dan?

Wacht dus nog even met het openen van de champagne en lees dit blog en kijk de video hieronder…

Ontbindende voorwaarde

Nadat de koopakte is getekend lijk je wat rustiger adem te kunnen halen. Je weet wie de koper is en je weet wat de koopsom is. Maar, de koper heeft 9 van 10 keer nog wel een escape. De ontbindende voorwaarde.

Wat is een ontbindende voorwaarde?

De ontbindende voorwaarden zijn de voorwaarden die door koper zijn gesteld om de koop van een huis te kunnen ontbinden. Zo zou een ontbindende voorwaarde dus kunnen zijn dat de koper zijn financiering rond moet kunnen krijgen.

Een ontbindende voorwaarde betekent dus eigenlijk dat de koper nog een escape heeft om onder de koop uit te komen, zonder dat er een gevolg voor de koper is.

Wanneer dus voldaan wordt aan de voorwaarde, dan heeft de koper de mogelijkheid om de ontbindende voorwaarde in te roepen en kan hij onder de koopovereenkomst uit zonder boete.

Een Boetebeding in de koopakte

In iedere koopakte staat een boete opgenomen. Dit betekent dat als één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt, hij risico loopt op een boete. In de koopakte van een huis staat een boetebeding van 10% opgenomen. Je kunt dus niet zomaar, zonder geldige reden onder de koopovereenkomst uit maar loopt het risico dat je 10% van het aankoopbedrag moet gaan betalen. Je snapt, dat kan dus flink in de papieren lopen.
Dat wil je dus als koper of verkoper natuurlijk het liefst voorkomen. Wil je nu weten wanneer de koop van een huis bindend is en je dus het risico loopt de boete te moeten betalen als je je niet aan de afspraken houdt? Lees dan ook dit artikel.

De hypotheekaanvraag duurt lang

De koper krijgt een beperkte tijd om de financiering van een huis rond te krijgen. Op dit moment is het alleen behoorlijk druk is bij banken en geldverstrekkers. Het kan dan ook gebeuren dat een koper de financiering niet op tijd rond krijgt.
Dit hoeft dan niet te betekenen dat er een probleem is bij de aanvraag van de koper zelf, of dat de bank twijfelt over de financiële mogelijkheden van de koper. Het kan simpelweg ook komen doordat de bank zelf gewoon wat moeite heeft om alle aanvragen te verwerken.
Wil je meer weten over hoe lang het duurt voordat een hypotheekaanvraag verwerkt is? Ik heb daar een artikel en een video over gemaakt. Hier kun je deze bekijken.

Andere redenen om de financiering niet op tijd rond te krijgen

De koper moet best veel regelen om de financiering rond te krijgen. Denk aan een taxatie van het huis, een werkgeversverklaring en allerlei andere zaken waar de bank om vraagt. Het aanleveren van deze stukken kan ook langer duren dan gebruikelijk waardoor de financiering niet op tijd rond komt.

Of er is toch iets ernstigers aan de hand…

Natuurlijk kan het zo zijn dat er een andere reden is waarom de koper de hypotheek niet rond krijgt. Maar gelukkig is het in de meeste gevallen zo dat de koper gewoon wat extra tijd nodig heeft om de financiering rond te krijgen.
Als een koper dus vraagt om uitstel, is het heel belangrijk dat je navraagt wat de reden hiervoor is. Het kan je heel veel stress schelen.

Verlengen ontbindende voorwaarden

Als een koper vraagt om het verlengen van de ontbindende voorwaarden betekent dit dat de koper extra tijd vraagt (meestal een week) om de financiering rond te krijgen. Dit noemen ze ook wel uitstel vragen van de ontbindende voorwaarden.

Het simpele feit dat de koper dus vraag om verlening van de ontbindende voorwaarden hoeft dus helemaal niet te betekenen dat de koop niet doorgaat, het kan ook gewoon zijn dat de bank wat meer tijd nodig heeft, of de koper wat langer heeft moeten wachten op de taxatie of zijn werkgeversverklaring.

Verlopen van de ontbindende voorwaarden

Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen. Best zuur natuurlijk en heel eerlijk, het gebeurt zo af en toe, dus houd dit in je achterhoofd op het moment dat je de champagne opentrekt als er een mondeling akkoord is met de koper. Het scheelt je heel wat desillusies.

Wat is verstandig, ontbindende voorwaarden verlengen of niet?

Zoveel mensen, zoveel meningen maar één ding is zeker:

Wanneer je als verkoper niet mee werkt aan verlenging van de ontbindende voorwaarden en de koper kan met succes een beroep doen op zijn ontbindende voorwaarde financiering, dan is de koopovereenkomst ontbonden. Jij moet als verkoper de verkoop opnieuw opstarten. Je begrijpt, dat kost tijd en je weet natuurlijk niet of de volgende koper een gelijk bod gaat doen?
Vraag dus goed na bij de koper wat de reden is voor de verlening. Is dit iets wat buiten de koper ligt? Is de verwachting dat met wacht extra tijd de koper zijn financiering wel rond gaat krijgen? Dan zou verlening van de ontbindende voorwaarden een goede oplossing kunnen zijn die jou als verkoper heel wat gedoe bespaart.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het voor je uit

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?