Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 16 juni 2022

Een bod uitbrengen op een huis? Zo maak jij het verschil!

Lukt het niet om een huis te kopen?
Heb jij al 10 keer een bod gedaan, maar grijp je steeds mis?
Ga jij binnenkort een bord uitbrengen op een huis? Dan heb ik de nummer 1 tip voor je waardoor het je WEL gaat lukken om een huis te kopen!

Snel verder kijken dus. Door deze simpele tip toe te passen, maak jij het verschil, word jij de Coolblue onder de bieders en en wordt je kans om de uiteindelijke koper te worden flink groter.

Zorg dat jij de Cool blue onder de bieders wordt

Een bod uitbrengen op een huis, bekijk de video

Hoe doe je een goed bod op een huis?

Niet zo lang geleden ging mijn vriezer stuk. Paniek; de ijsjes voor de kinderen, mijn voorraadje diepgevroren fruit en een lekker stukje zalm voor het weekend, ik zag ze onder mijn ogen langzaam uit hun diepgevroren toestand ontwaken.

Er was dus geen tijd te verliezen. Er moest nu een nieuwe komen en veel tijd voor een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek had ik niet.

Terwijl de bevroren biefstukjes voorzichtig de vriezer uitkropen, ging ik dus het web op om een nieuw exemplaar te vinden dat snel geleverd kon worden. 

En daar stuitte ik op een woud aan informatie. Van no frost system, ijstwister (serieus het bestaat) en fast freeze tot speciale zones, handige lades en energielabels. Ik moest me door flink wat keuzes heen wurmen. En dan heb ik het nog niet eens over het geluid dat de vriezer liever niet mocht produceren want hij komt in de keuken.

Wat een simpele en snelle zoekactie leek, werd tot een middag en avond wikken en wegen waarbij de moed me letterlijk in de schoenen zonk.

Spannend voor jou? Verplaats je eens in de verkoper!

Terug naar jouw huizenjacht. Jij gaat een bod uitbrengen op een huis, daar heb je natuurlijk goed over nagedacht en zodra dit gedaan is ga je en verwachtingsvol naast de telefoon zitten in de hoop dat het dit keer gaat lukken.

Terwijl jij in spanning afwacht, begint ook voor de verkoper de spanning op te lopen. Hij krijgt verschillende biedingen binnen waaronder die van jou. En dan moet hij kiezen. 

En geloof mij, die keuze is echt moeilijk. Want naast het bedrag dat geboden is, zijn er nog allerlei andere factoren die de keuze uiteindelijk bepalen. 

En precies daarin kun jij het verschil maken.

Van keuzestress naar een no-brainer

Ik neem je nog even mee naar mijn zoektocht naar een vriezer. Uiteindelijk belandde ik op de website van Coolblue. Naast dat zij snelle levering beloofden en ik wist dat ze de vriezer ook nog eens bij mij thuis kwamen neerzetten en de oude meenamen, zag ik daar nog iets dat ik met je wil delen:

bod uitbrengen op een huis, zo maak jij het verschil

Valt jou ook iets op? 
In plaats van een zakelijke opsomming, kreeg ik van hen een handige lijst met de belangrijkste zaken en kon ik snel zien voor hoeveel personen de vriezer geschikt was maar ook op welke plek ik hem het best kon zetten.

Dat maakte de zoektocht opeens echt veel makkelijker. De keuze voor mijn volgende vriezer was een no-brainer geworden en mijn keuzestress was op slag verdwenen.

De volgende dag stond er een nieuw exemplaar te glimmen in mijn keuken. Best gek hoe blij je daar mee kunt zijn.

Door de verkoper meer duidelijkheid en zekerheid te geven word jij aantrekkelijker

Hoe word jij nu de Cool blue onder de bieders?

Onduidelijkheid en onzekerheid, dat is wat je wilt voorkomen. Als een verkoper niet precies weet wat jij nou eigenlijk te bieden hebt, loop je een grote kans mis.

Door de verkoper duidelijkheid te geven en als dat kan, ook meer zekerheid, word jij aantrekkelijker en die aantrekkingskracht ligt niet alleen aan de hoogte van je bod. Hoe jij van een doodsaaie grijze muis verandert in een onweerstaanbare Don Juan leg ik je hieronder uit.

Zo verander je van een grijze muis in een onweerstaanbare Don Juan

Kopen onder voorbehoud van financiering

Ga jij een bod uitbrengen op een huis? Dan neem je over het algemeen ook ontbindende voorwaarden op. De belangrijkste ontbindende voorwaarde is het voorbehoud financiering.

Deze voorwaarde wordt door de meeste bieders opgenomen, zonder een verdere uitleg en dat is super zonde maar kan voor een verkoper ook een echte dealbreaker zijn!

Je begrijpt, de verkoper van jouw droomhuis is ook maar een mens en is dus ook onzeker. Aan jou dus de taak om al die onzekerheid en onduidelijkheid weg te nemen. Dat geeft de verkoper het gevoel dat hij te maken heeft met een serieuze partij die ook nog eens goed voorbereid is en niet met zo maar iemand.

Wil je hier meer over weten? Hier vind je een handig artikel met meer informatie over deze voorwaarde.

Je huiswerk maakte je op school toch ook niet voor de lol?

Geef de verkoper van het huis extra informatie

Het is niet zo moeilijk om de verkoper meer duidelijkheid en zekerheid te geven maar gek genoeg wordt dit door bijna alle kijkers vergeten en daar ligt dan ook jouw kans. Het enige dat je moet doen is zorgen dat je je huiswerk af hebt en dat de verkoper dit ook weet.

Denk even terug aan je schooltijd. Die uren dat je zat te blokken op je kleine kamertje, dat deed je toch niet voor de lol? Voor de meesten was het zo dat je dit vooral deed, omdat je wist dat de leerkracht je kon overhoren en dat als je het niet goed deed, dit je strafwerk op kon leveren. Had je een keertje je huiswerk goed gedaan, dan was die vraag van de leerkracht eigenlijk wel fijn. Hij wist dat je je best had gedaan en dat kon je bij een proefwerk zomaar een puntje schelen.

Eigenlijk is het als jij een bod gaat uitbrengen op een huis niet anders. Jij hebt natuurlijk je huiswerk gedaan en dat mag de verkoper best weten.

Zorg dat je de verkoper de volgende zaken doorgeeft bij je bod:

  • Heb je recent een gesprek gehad met een hypotheekadviseur?
  • Wat is de naam van de hypotheekadviseur?
  • Hoe zeker is het dat de hypotheek daadwerkelijk rond komt?
  • Welk bedrag ga je financieren?
  • Heb je eigen geld dat je gaat gebruiken om het huis te financieren?
  • Hoeveel geld is dat?

Begrijp je waar ik naartoe wil?

Door de verkoper zoveel mogelijk informatie te geven, geef je hem duidelijkheid, neem je onzekerheid weg en presenteer je jezelf als serieuze partij die weet waar hij over praat.

Verleiden als een baas

Aangeven dat je eigen geld hebt om een deel van het huis te financieren is trouwens de belangrijkste van het lijstje.

Als  je van plan bent om eigen geld in het huis te stoppen, dan vindt een verkoper je meteen een stuk interessanter.

Hoe komt dit? Je kunt op dit moment 100% van de marktwaarde van een huis lenen. En die marktwaarde is dus niet persé de koopsom van het huis. Dat ligt aan de uiteindelijke taxatiewaarde die vastgesteld wordt door een onafhankelijke taxateur.

Omdat je vaak boven de vraagprijs biedt, is het nog maar de vraag of een taxateur het huis op dat bedrag gaat taxeren. Hoe lager dus de hypotheek die jij gaat aanvragen, hoe lager de benodigde taxatiewaarde is en hoe lager het risico voor de verkoper.

Ga jij dus een bod uitbrengen op een huis? Benoem dan in je bod ook altijd het bedrag dat je gaat lenen!

Doordat je de verkoper meer zekerheid biedt, vergroot je je kansen ten opzichte van andere bieders en dus de kans op de koop van jouw nieuwe huis!

Jij wordt dus met andere woorden de Cool blue onder de bieders, de betrouwbare partij die weet waar hij over praat en net even verder gaat dan de rest. En dat kan zomaar beloond worden met de aankoop van jouw droomhuis.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Vergroot je kansen als huizenkoper

Het volgende huis wordt de jouwe

Vermijd alle valkuilen en word een expert in het kopen van een huis met het gratis e-book “Een huis kopen, zo doe je dat!”

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?