Terug naar overzicht
Auteur: Menno van Diepen Datum: 5 februari 2019

Eerst een huis kopen en dan je huis verkopen?

Het is “de kip of het ei vraag” van de makelaardij, wat is er verstandig om te doen en waar ga ik beginnen wanneer ik een nieuw huis wil kopen.
Helaas is het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, maar in ik wil je toch proberen te helpen bij je besluitvorming.

Eerst een huis kopen en dan je huis verkopen? Bekijk de video

Eerst een huis kopen en dan verkopen, zo zit het

Laat ik beginnen met uit te leggen waarom het antwoord niet eenvoudig is. Gelukkig is het antwoord daarop dan weer wel simpel ;-).
Eigenlijk is er geen goed antwoord op de vraag of je eerst moet verkopen of eerst moet gaan kopen. Die situatie is simpelweg helemaal afhankelijk van jouw situatie en natuurlijk ook van je financiën en minstens zo belangrijk, van je eigen persoonlijkheid.

Om voor jezelf dus tot het beste antwoord te komen is het belangrijk om jezelf 5 vragen te stellen. Deze 5 vragen zullen je helpen bij het nemen van je besluit, maar de uiteindelijke beslissing zal je natuurlijk zelf moeten nemen.

1) Hoe lang gaat het vermoedelijk duren voordat ik m’n huis heb verkocht?

Wanneer je een huis te verkopen hebt, is het als eerste belangrijk dat je een goed beeld hebt wat je huis gaat opbrengen en wat de verwachtte verkoopsnelheid zal zijn. Je kunt hiervoor een makelaar uitnodigen. Die geven meestal vrijblijvend een waardebepaling, maar bedenk je wel dat die graag je huis zal willen verkopen en dus direct een verkooppitch zal gaan doen.
Tijdens dit bezoek kun je direct vragen aan de makelaar hoe snel hij het huis verwacht te verkopen. Laat je hierbij niet afschepen met te mooie praatjes, maar vraag hoe lang de woningen in de omgeving gemiddeld te koop stonden. Een makelaar die goed is voorbereid, kan je deze cijfers laten zien. Natuurlijk geeft je dit geen 100% garantie, maar het geeft je in elk geval een goed gemiddelde.

2) Hoe moeilijk zal mijn zoektocht naar een nieuw huis zijn?

Wanneer je op zoek bent naar een speld in een hooiberg is je situatie natuurlijk heel anders dan wanneer je op zoek bent naar een huis waar er meerdere van op de markt zijn. Hoe is de markt in de plaats waar je zoekt. Is deze overspannen of valt het mee. Ik zie bijvoorbeeld op dit moment in onze regio steeds vaker mensen die eerst een woning gaan zoeken, omdat het kopen van een huis moeilijker is dan het verkopen van een huis.

3) Hoe zit het met m’n financiering?

En als je er dan aan denkt om eerst een nieuw huis te kopen en daarna pas je eigen huis te verkopen, dan is het natuurlijk wel zo handig om voor de echte beslissing te weten of dat financieel haalbaar is. Krijg je wel een hypotheek van de bank als je je eigen huis nog niet hebt verkocht? Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de waarde van je huis, je huidige hypotheek, je huidige inkomen, je spaargeld en natuurlijk van de koopsom van je nieuwe huis. Je kunt soms iets wel heel graag willen, maar iets kunnen is dan toch belangrijker.
Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan dit precies voor je uitrekenen en op basis van jouw persoonlijke situatie kijken naar alle mogelijkheden. Een dergelijk advies is kosteloos en voorkomt valse verwachtingen of vertraging op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden.

4) Wil je maar 1 keer verhuizen, of vind je het geen probleem om tijdelijk een woonplek te vinden?

Als je antwoord is dat je maar 1 keer wil verhuizen, dan is het antwoord op je vraag heel simpel. Dan adviseer ik je om eerst te kopen en dan te verkopen. Je weet dan altijd zeker dat je de overdracht van beide huizen zo kunt plooien dat je maar 1 keer hoeft te verhuizen. Andersom zou het ook kunnen. Alleen dan zal je én een langere oplevering voor je oude huis moeten afspreken én snel genoeg een nieuw huis moeten vinden, waarbij de overdracht ook nog eens binnen de periode van de oplevering van je oude huis zal moeten liggen. Je voelt direct aan dat de kans dat je dan beslissingen onder druk zult gaan nemen groter is.
Wanneer je het geen probleem vindt om eventueel een tijdelijke woonplek te zoeken, dan is de kans op beslissingen onder druk direct wat kleiner.

5) Ga je voor zekerheid?

Een verhuizing staat in bijna elke top tien lijst van stress veroorzakers die ik op het internet kon vinden. Dat is niet zo gek, je gaat je vertrouwde omgeving verlaten voor een ander thuis. Dus het is zaak een koop en verkoop zo stressloos mogelijk te laten verlopen. Maar niet alles valt te plannen. Koop je eerst, dan heb je de onzekerheid dat je je oude huis nog niet hebt verkocht en je mogelijk met dubbele lasten komt te zitten of dat het huis dat je verkoopt uberhaupt niet verkoopt. Dat is in de huidige tijd niet zo spannend meer, maar gedurende de crisis heb ik vaker mensen gesproken die ook het nieuwe huis weer te koop moesten zetten, omdat het oude huis niet verkocht.

Verkoop je eerst en koop je daarna, dan loop je het risico dat je je oude huis al uit moet en nog geen nieuw huis hebt gevonden. Voordeel in deze is dan wel dat je al weet wat de opbrengst van je oude huis is en je financieel gezien juist weer meer zekerheid hebt.

Je ziet het, er is geen goed of fout en ik kan je geen 100% zekerheid of een 100% advies geven. Ieder persoon is anders, iedere situatie is anders. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is: blijf trouw aan jezelf en volg je gevoel en laat je goed adviseren. Keuzes hebben gevolgen, door je goed voor te bereiden voorkom je financiële problemen en ga je goed beslagen ten ijs.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?