Terug naar overzicht
Auteur: Menno van Diepen Datum: 5 februari 2019

Eerst een huis kopen en dan je huis verkopen?

Eerst een huis kopen en dan je huis verkopen?

Deze vraag krijg ik erg vaak van verkopers die willen verhuizen en dat blijft altijd een interessante vraag. Omdat iedere situatie net weer anders is en elk persoon andere dingen belangrijk vindt.

Het blijft de eeuwige vraag van verkopers die een ander huis willen kopen, want wat is er nu verstandiger om te doen en vooral op welke manier loop ik de minste risico als ik ga verkopen en kopen. Want dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom deze vraag altijd wordt gesteld.

 

Eerst een huis kopen en dan je huis verkopen? Bekijk de video

 

 

 

Een simpel antwoord

Het antwoord op de vraag  is eigenlijk vrij simpel.

In de huidige woningmarkt is het bijna lastiger om een huis te kopen dan om je huis te verkopen. De meeste mensen kiezen dan ook voor eerst kopen en dan verkopen.

Op deze manier hoef je waarschijnlijk ook maar 1 keer te verhuizen en geen tijdelijk onderkomen te zoeken omdat je je oude huis al verkocht hebt en nog geen nieuw huis hebt gevonden.

Dit betekent alleen wel dat de kans groot is dat je tijdelijk 2 huizen in eigendom hebt en dus tijdelijk dubbele lasten zult hebben.

Dat klinkt spannend, maar met een overbruggingshypotheek is dit vrij eenvoudig te regelen.

Niet zo’n moeilijke keuze dus. Toch ligt het niet voor iedereen altijd zo eenvoudig en niets zo veranderlijk als de huizenmarkt.

Sta jij nu voor deze beslissing? Dan kan het helpen om jezelf en wellicht ook de makelaar die je begeleidt, deze vragen te stellen. Zo weet je zeker dat jij het juiste besluit neemt, passend bij jou.

1) Hoe lang gaat het vermoedelijk duren voordat ik m’n huis heb verkocht?

Wanneer je een huis te verkopen hebt, is het als eerste belangrijk dat je een goed beeld hebt wat je huis gaat opbrengen en wat de verwachtte verkoopsnelheid zal zijn. Je kunt hiervoor een makelaar uitnodigen. Die geven meestal vrijblijvend een waardebepaling, maar bedenk je wel dat die graag je huis zal willen verkopen en dus direct een verkooppitch zal gaan doen.
Tijdens dit bezoek kun je direct vragen aan de makelaar hoe snel hij het huis verwacht te verkopen. Laat je hierbij niet afschepen met te mooie praatjes, maar vraag hoe lang de woningen in de omgeving gemiddeld te koop stonden. Een makelaar die goed is voorbereid, kan je deze cijfers laten zien. Natuurlijk geeft je dit geen 100% garantie, maar het geeft je in elk geval een goed gemiddelde.

Het antwoord op deze vraag geeft je een goede indicatie van de overbruggingsperiode die je in ieder geval in moet calculeren. De verkoopperiode bestaat uit drie delen:

  • De tijd die nodig is om je huis op de markt te zetten ( van het foto’s maken tot de uiteindelijke aanmelding op Funda)
  • De tijd dat je huis daadwerkelijk op de markt staat
  • De periode vanaf de koop tot de overdracht, hoe lang dit duurt vertellen we je in dit artikel

2) Hoe moeilijk zal mijn zoektocht naar een nieuw huis zijn?

Wanneer je op zoek bent naar een speld in een hooiberg is je situatie natuurlijk heel anders dan wanneer je op zoek bent naar een huis waar er meerdere van op de markt zijn. Hoe is de markt in de plaats waar je zoekt. Is deze overspannen of valt het mee. Ik zie bijvoorbeeld op dit moment in onze regio steeds vaker mensen die eerst een woning gaan zoeken, omdat het kopen van een huis moeilijker is dan het verkopen van een huis. Ook hier kan een makelaar je informatie over geven. Als je precies weet waar je naar zoekt, kunnen de meeste makelaars je aangeven hoe vaak er een vergelijkbaar huis op de markt komt en kun je dus een redelijke inschatting maken van hoe moeilijk je zoektocht gaat zijn.

3) Hoe zit het met m’n financiering?

En als je er dan aan denkt om eerst een nieuw huis te kopen en daarna pas je eigen huis te verkopen, dan is het natuurlijk wel zo handig om voor de echte beslissing te weten of dat financieel haalbaar is. Krijg je wel een hypotheek van de bank als je je eigen huis nog niet hebt verkocht? Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de waarde van je huis, je huidige hypotheek, je huidige inkomen, je spaargeld en natuurlijk van de koopsom van je nieuwe huis. Je kunt soms iets wel heel graag willen, maar iets kunnen is dan toch belangrijker.
Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan dit precies voor je uitrekenen en op basis van jouw persoonlijke situatie kijken naar alle mogelijkheden. Een dergelijk advies is kosteloos en voorkomt valse verwachtingen of vertraging op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden.

4) Wil je maar 1 keer verhuizen, of vind je het geen probleem om tijdelijk een woonplek te vinden?

Als je antwoord is dat je maar 1 keer wil verhuizen, dan is het antwoord op je vraag heel simpel. Dan adviseer ik je om eerst te kopen en dan te verkopen. Je weet dan altijd zeker dat je de overdracht van beide huizen zo kunt plooien dat je maar 1 keer hoeft te verhuizen. Andersom zou het ook kunnen. Alleen dan zal je én een langere oplevering voor je oude huis moeten afspreken én snel genoeg een nieuw huis moeten vinden, waarbij de overdracht ook nog eens binnen de periode van de oplevering van je oude huis zal moeten liggen. Je voelt direct aan dat de kans dat je dan beslissingen onder druk zult gaan nemen groter is.
Wanneer je het geen probleem vindt om eventueel een tijdelijke woonplek te zoeken, dan is de kans op beslissingen onder druk direct wat kleiner.

5) Ga je voor zekerheid?

Een verhuizing staat in bijna elke top tien lijst van stress veroorzakers die ik op het internet kon vinden. Dat is niet zo gek, je gaat je vertrouwde omgeving verlaten voor een ander thuis. Dus het is zaak een koop en verkoop zo stressloos mogelijk te laten verlopen. Maar niet alles valt te plannen. Koop je eerst, dan heb je de onzekerheid dat je je oude huis nog niet hebt verkocht en je mogelijk met dubbele lasten komt te zitten of dat het huis dat je verkoopt uberhaupt niet verkoopt. Dat is in de huidige tijd niet zo spannend meer, maar gedurende de crisis heb ik vaker mensen gesproken die ook het nieuwe huis weer te koop moesten zetten, omdat het oude huis niet verkocht.

Verkoop je eerst en koop je daarna, dan loop je het risico dat je je oude huis al uit moet en nog geen nieuw huis hebt gevonden. Voordeel in deze is dan wel dat je al weet wat de opbrengst van je oude huis is en je financieel gezien juist weer meer zekerheid hebt.

Ben jij nu die persoon die voor 100% zekerheid gaat en absoluut niet met 2 huizen wil blijven zitten? Dan is het verstandiger om eerst je huis te verkopen. Je weet dan precies wat je te besteden hebt en kunt de overdracht van je oude huis op bijvoorbeeld 6 maanden zetten, zodat je een behoorlijke tijd hebt om te zoeken. Het risico is wel dat je niet op tijd een huis hebt gekocht en dan tijdelijk een ander onderkomen moet vinden.

Je ziet het, er is geen goed of fout en ik kan je geen 100% zekerheid of een 100% advies geven. Ieder persoon is anders, iedere situatie is anders. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is: blijf trouw aan jezelf en volg je gevoel en laat je goed adviseren. Keuzes hebben gevolgen, door je goed voor te bereiden voorkom je financiële problemen en ga je goed beslagen ten ijs.

Ik raad je dan ook aan om jouw situatie altijd met een professional te bespreken die op de hoogte is van de huidige woningmarkt en weet of jouw huis ook bij die 85% van de huizen behoort die zo gewild is dat hij zelfs boven de vraagprijs wordt verkocht.

Mijn vraag aan jou is, kijkend naar de huidige markt, als jij nu zou willen verhuizen. Wat zou jij kiezen eerst verkopen en dan kopen of toch eerst kopen en dan verkopen? Of heb je dit al gedaan en hoe is dit bevallen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement