Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 28 september 2022

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen? Deze vraag krijg ik regelmatig. Niet zo gek want in de afgelopen jaren zijn een aantal zaken op de hypothekenmarkt flink veranderd.

Wil jij precies weten waar je aan toe bent voordat je dolenthousiast de woningmarkt op dendert?

Lees dan even dit blog. Daarin geef ik je antwoord op deze en andere vragen die alles te maken hebben met een goede financiële voorbereiding die nodig is om jouw droomhuis te kunnen kopen.

Ik neem je mee langs de volgende onderdelen:

  • Financiering tot 100% van koopsom
  • Eigen geld voor je hypotheek
  • Dit zijn kosten koper
  • Wat als de taxatie lager is dan jouw bod?
  • Wat als je wilt verbouwen?

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen, bekijk de video

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? Dit moet je weten

Ben jij die huizenzoeker die druk op zoek is naar een nieuw woonhuis? Dan weet je inmiddels waarschijnlijk al dat, behalve het vinden van dat ene droomhuis, ook een andere zoektocht start. Die naar de juiste financiering die je nodig heb bij de koop van een huis.

Een eerlijk, dat is eigenlijk het minst leuke van alles.
Maar hoe saai ook, het is wel super belangrijk dat je voordat je overenthousiast de woningmarkt op dendert, goed weet wat er in jouw situatie mogelijk is.

Daar ben je overigens snel achter. Een bezoekje aan een hypotheekadviseur geeft al heel wat duidelijkheid. Deze kan, als hij beschikt over de juiste gegevens, vrij eenvoudig voor je uitrekenen wat jouw mogelijkheden zijn.

Voordat je dus heel Funda uitkamt en de makelaar belt voor de eerste bezichtiging, is het ontzettend belangrijk dat je eerst je feiten op een rijtje hebt.

Dan kun je ook doorpakken als je droomhuis langskomt en word je niet geconfronteerd met teleurstelling achteraf.

Financiering tot 100% van de koopsom

Misschien ken je die verhalen nog wel van die mensen die een huis kochten en meteen het hele huis gingen verbouwen, keuken eruit, aanbouw erachter en dakkapel plaatsen. Dat ging ook best makkelijk want tot eind 2017 kon je dergelijke verbouwingen vrij eenvoudig meefinancieren. Datzelfde gold voor de kosten die je maakt voor de aankoop van het huis. Ook die kon je meefinancieren.

Daar is sinds 1 januari 2018 verandering in gekomen.

Vanaf 1 januari 2018 werd de regel van kracht dat je tot 100% van de koopsom kon financieren.

Alle overige kosten, maar ook de kosten voor de aankoop van je huis moet je dus uit eigen zak betalen.

Je begrijpt; geen eigen geld, dan ook geen financiering en dus geen huis.
Helaas kom ik regelmatig enthousiaste huizenzoekers tegen die er tijdens de zoektocht toch achterkomen dat zij het huis van uw dromen niet kunnen betalen. Wat er dan gebeurt, vertel ik je hier

Eigen geld voor je hypotheek

Je hebt dus eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Deze kosten worden ook wel kosten koper genoemd.

Wat dat bedrag precies is en met welke kosten je rekening moet houden vertel ik je hieronder.

Grofweg mag je ervan uitgaan dat je 4 tot 5% van de koopsom aan eigen geld zult moeten inbrengen.

Natuurlijk verschillen de kosten per huis en situatie.

Dit zijn de kosten koper

Kosten koper zijn dus de kosten die jij als koper zelf zult moeten betalen voor de aankoop van een huis. Deze kosten kun je niet in de hypotheek meefinancieren.

De kosten koper bestaan uit een aantal onderdelen die ik voor je op een rijtje heb gezet.

Overdrachtsbelasting

Als eerste moet je rekening houden met de overdrachtsbelasting. Deze is voor starters op dit moment 2% van de koopsom.

Ben je onder de 35 jaar, dan kun je onder bepaalde voorwaarden beroep doen op vrijstelling van de overdrachtsbelasting, In een eerder blog heb ik hier al meer over geschreven. Je vindt het hier.  Voor een huis van 450.000 euro is dit € 9.000,–

Notariskosten

Vervolgens betaal je als koper ook de notaris. Deze stelt namelijk de hypotheekakte en de akte van levering voor je op. Houdt hierbij rekening met  €750,- per akte, Voor beide aktes kom je dan op een bedrag van ongeveer 1500 euro.

Taxatiekosten

De bank wil, voordat ze je een hypotheek verstrekt, weten wat de waarde van het huis is. Om die reden vraagt de bank om een taxatie door een onafhankelijk taxateur.

Hou hiervoor rekening met tussen de € 700,– een € 900 euro taxatiekosten.

Hypotheekadviseur

Je hypotheekadviseur is wil natuurlijk ook betaald worden voor zijn diensten. Daarvoor betaal je tussen de € 2.000,– en € 3.500,–.

Waarborgsom of bankgarantie

Bij de koop van een huis hoor je ook een waarborgsom of een bankgarantie te storten. Een waarborgsom betekent dat je 10% van de koopsom over maakt op de rekening van de koper.

Wanneer je dat geld niet zelf hebt, kan de bank een bankgarantie voor je regelen. Dit kost je meestal 1% van het te stellen bedrag. Bij een huis van € 450.000,– is dit dus €450,–

Aankoopmakelaar

Gebruik je de hulp van een aankoopmakelaar bij de koop van een huis? Dan ben je daar natuurlijk ook geld aan kwijt. Houdt rekening met een bedrag tussen de € 2500,– en € 4500,-
Meer weten over wat een aankoopmakelaar precies doet? Klik dan hier

Bouwkundige keuring

Mocht je het huis bouwkundig willen laten keuren, dan moet je rekenen op zo’n € 350 tot €500 extra kosten. Of je wel of niet een bouwkundige keuring laat doen is natuurlijk helemaal aan jou. Houd wel in je achterhoofd dat deze keuring je achteraf duizenden euro’s aan kosten kan schelen.

Nationale hypotheekgarantie

Wanneer je het huis met Nationale Hypotheekgarantie koopt, dan worden daar ook extra kosten voor gerekend. Reken op 0,6% van de koopsom. Deze NHG is alleen mogelijk voor huizen tot €350.000. Koop jij dus een huis voor een hoger bedrag? Dan kun je geen gebruik maken van de NHG en maak je ook deze kosten niet.

Wat als de taxatie lager is dan jouw bod?

Je hebt een bieding gedaan en voor het krijgen van de hypotheek vraagt de bank om een taxatie.

Wat nu als de taxateur met een woningwaarde komt die lager is dan jouw bod? Hoe zit het dan?

Wat dit eigenlijk betekent is dat jouw bod hoger is dan de geschatte waarde van het huis.

De afgelopen tijd ben ik dergelijke situaties regelmatig tegengekomen. Het kan problemen geven Het gevolg hiervan is dat jij het verschil tussen de taxatiewaarde en jouw bieding uit eigen zak zult moeten betalen.

Dit bedrag komt dan boven op de kosten koper.

Wat als je wilt verbouwen?

Je koopt natuurlijk niet altijd een kant en klaar huis. En een keuken of badkamer verbouwen loopt al snel in de papieren. Deze kosten meestal niet volledig meefinancieren.Belangrijk hierbij is de waardestijging die door de verbouwing wordt gerealiseerd.

Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Dan kun je het best contact opnemen met een hypotheekadviseur die in jouw specifieke situatie met je mee kan denken.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download het E-Book

Alles weten over het kopen van het huis?

Het hele aankoopproces stap voor stap uitgelegd

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?