Terug naar overzicht
Auteur: Menno van Diepen Datum: 10 January 2022

Starterslening

Starterslening in Purmerend

Ga jij je eerste huis kopen? Dan weet jij als geen ander dat het in de huidige huizenmarkt best lastig is.
Om startende huizenkopers te helpen, is er in verschillende gemeenten de starterslening. Deze is bedoeld om mensen die voor het eerst een huis willen kopen een duwtje in de rug te geven.
Wat dat is, hoe je dit aan kunt vragen en welke voorwaarden hiervoor gelden, vertellen we je in dit artikel.
Ook de gemeente Purmerend en Beemster hebben een dergelijke regeling voor starters en dus vertellen we je ook precies wat er hier mogelijk is.

Starterslening wat is het?

De starterslening is in het leven geroepen om mensen die hun eerste huis willen kopen een beetje te helpen. Voor hen is het lastig om met de stijgende huizenprijzen een huis te kopen. Vaak ben je als starter op de woningmarkt ook een starter op de arbeidsmarkt. Je salaris is misschien nog niet zo hoog en je hebt ook geen huis om te verkopen waardoor je misschien een beetje overwaarde meeneemt naar je nieuwe huis. En dat maakt het juist voor mensen die beginnen op de woningmarkt extra moeilijk om een huis te kopen.
De starterslening is een lening die de gemeente je kan geven en die je net dat kleine beetje extra ruimte kan geven om een huis te kunnen kopen.

Starterslening, hoe werkt het?

Niet iedere gemeente heeft deze regeling. Wil je dus weten of dit ook voor jou mogelijk is, is het verstandig dit even bij je gemeente na te vragen.
Als de gemeente waar jij woont de mogelijkheid tot een starterslening heeft, kun je deze dus ook daar aanvragen. Natuurlijk zijn er voorwaarden. Kijk dus goed wat hier in jouw gemeente kan.

De starterslening is een lening waar je de eerste drie jaar geen rente en aflossing voor hoeft te betalen.
Iedere drie jaar wordt  gecheckt of je inkomen omhoog is gegaan. Als dat het geval is, begin je met aflossen. Blijft je inkomen gelijk? Dan hoef je niet te starten met aflossen en wordt dit na drie jaar opnieuw gecontroleerd.
Na 15 jaar wordt dit de laatste keer gecontroleerd. Als ook dan je inkomen nog niet voldoende is om af te lossen, hoef je de starterslening pas af te lossen bij het verkopen van het huis of na 30 jaar.

Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

Kortgezegd is het zo dat je de starterslening kunt krijgen voor het eerste huis dat je koopt. Het kan dus zijn dat je vanuit een huurhuis naar een koophuis gaat, je huurhuis gaat kopen of direct een huis koopt.
In sommige gevallen kunnen ook herstarters op de woningmarkt aanspraak maken op de starterslening. Dit zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn als je gescheiden bent. Of dit ook voor jou geldt, kun je natuurlijk altijd even navragen bij eehypotheekadviseur.

Starterslening in Purmerend en de Beemster

Sinds de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2022 zijn de Beemster en Purmerend gefuseerd. Beemsterlingen en mensen uit Purmerend kunnen beiden aanspraak maken op een starterslening. Deze kunnen je hier aanvragen.

Er zijn verschillende voorwaarden voor de starterslening:

  •  Je hebt niet eerder een koopwoning gehad
  • Je woont in de gemeente Purmerend of Beemster en staat hier minimaal een jaar ingeschreven of
  • Je bent in de Beemster of Purmerend opgegroeid en hebt hier minimaal 2 jaar gewoond of
  • Je werkt  tenminste 50% van een volledige werkweek in de gemeente Purmerend of Beemster 
  • De totale koopsom van het huis is niet meer dan de maximale grens voor Nationale Hypotheek Garantie: de NHG-grens. In 2021 ligt deze grens op € 325.000, exclusief aankoopkosten.
  • De starterslening is maximaal 20% van het totale leenbedrag en het maximale bedrag van de starterslening is €45.000
  • De hypotheek en de starterslening moeten worden verstrekt met Nationale Hypotheek garantie
  • Je kunt de starterslening aanvragen voor het kopen van een bestaand of een nieuwbouwhuis

Starterslening, let hier op:

De NHG grens  is recent verhoogd naar €325.000. (dit was €240.000) Per 1-1 2022 wordt dit verhoogd naar €355.000.  Dat geeft jou als starter dus wellicht meer mogelijkheden dan je eerder dacht. Het kan dus de moeite zijn je mogelijkheden nog een keer door te laten rekenen door een hypotheekadviseur. 


Zorg wel dat je ook zelf een bedrag spaart voor de aankoop van je nieuwe droomhuis. Je kunt namelijk niet alle kosten meenemen in je hypotheek. De kosten koper zul je zelf moeten betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van de notaris en de makelaar. Bereken vooraf ongeveer welk bedrag je hiervoor opzij moet zetten. Dat scheelt teleurstelling of problemen achteraf.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer het van de pro

Weten waar je op moet letten als je een huis koopt?

Download ons gratis e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” waarin we je als leren over het vinden van een huis, het bieden en wat er komt kijken bij het kopen.