Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 27 oktober 2022

Starterslening, zo zit het

Ga jij je eerste huis kopen? Dan weet jij als geen ander dat het in de huidige huizenmarkt best lastig is. Zeker nu de rente oploopt en de huizenprijzen nog altijd best hoog zijn, is het als starter lastig een huis te vinden dat je kunt betalen. Lastig maar zeker niet onmogelijk. Hoe dat zit vertel ik je in dit blog.
Om startende huizenkopers te helpen, is er namelijk in verschillende gemeenten de starterslening. Deze is bedoeld om mensen die voor het eerst een huis willen kopen, een duwtje in de rug te geven.
Ik geef antwoord op de volgende vragen:

Starterslening, bekijk de video

Starterslening, wat is het?

De starterslening is in het leven geroepen om mensen die hun eerste huis willen kopen een beetje te helpen. Voor hen is het lastig om met de stijgende huizenprijzen een huis te kopen. Vaak ben je als starter op de woningmarkt ook een starter op de arbeidsmarkt.

Je salaris is misschien nog niet zo hoog en je hebt ook geen huis om te verkopen, waardoor je misschien een beetje overwaarde meeneemt naar je nieuwe huis. En dat maakt het juist voor mensen die beginnen op de woningmarkt extra moeilijk om een huis te kopen.
Het is een lening die de gemeente je kan geven en die je net dat kleine beetje extra ruimte kan geven om een huis te kunnen kopen.

Hoe werkt het?

Niet iedere gemeente heeft de mogelijkheid tot een starterslening. Wil je dus weten of dit ook voor jou mogelijk is, is het verstandig dit even bij je gemeente na te vragen.
Als de gemeente waar jij woont de mogelijkheid tot een starterslening heeft, kun je deze dus ook daar aanvragen. Natuurlijk zijn er voorwaarden. Kijk dus goed wat hier in jouw gemeente kan.

De starterslening is een lening waar je de eerste drie jaar geen rente en aflossing voor hoeft te betalen.
Iedere drie jaar wordt  gecheckt of je inkomen omhoog is gegaan. Als dat het geval is, begin je met aflossen. Blijft je inkomen gelijk? Dan hoef je niet te starten met aflossen en wordt dit na drie jaar opnieuw gecontroleerd.
Na 15 jaar wordt dit de laatste keer gecontroleerd. Als ook dan je inkomen nog niet voldoende is om af te lossen, hoef je hem pas af te lossen bij het verkopen van het huis of na 30 jaar.

Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

Kortgezegd is het zo dat je de starterslening kunt krijgen voor het eerste huis dat je koopt. Het kan dus zijn dat je vanuit een huurhuis naar een koophuis gaat, je huurhuis gaat kopen of direct een huis koopt.
In sommige gevallen kunnen ook herstarters op de woningmarkt aanspraak maken.

Dit zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn als je gescheiden bent. Of dit ook voor jou geldt, kun je natuurlijk altijd even navragen bij eehypotheekadviseur.

Er zijn verschillende voorwaarden:

 •  Je hebt niet eerder een koopwoning gehad
 • De totale koopsom van het huis is niet meer dan de maximale grens voor Nationale Hypotheek Garantie: de NHG-grens. In 2023 ligt deze grens op € 405.000, exclusief aankoopkosten. Meer weten over de nationale hypotheek garantie? Klik dan hier
 • De starterslening is maximaal 20% van het totale leenbedrag en het maximale bedrag van de starterslening is €45.000
 • De hypotheek en de starterslening moeten worden verstrekt met Nationale Hypotheek garantie
 • Je kunt het aanvragen voor het kopen van een bestaand of een nieuwbouwhuis

Let hier wel op:

De NHG grens  is voor 2023 verhoogd naar €405.000.   Dat geeft jou als starter dus wellicht meer mogelijkheden dan je eerder dacht. Het kan dus de moeite zijn je mogelijkheden nog een keer door te laten rekenen door een hypotheekadviseur. 

Zorg wel dat je ook zelf een bedrag spaart voor de aankoop van je nieuwe droomhuis. Je kunt namelijk niet alle kosten meenemen in je hypotheek. De kosten koper zul je zelf moeten betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van de notaris en de makelaar. Bereken vooraf ongeveer welk bedrag je hiervoor opzij moet zetten. Dat scheelt teleurstelling of problemen achteraf. Wil je hier meer van weten? Klik dan hier.

Hoe kun je een starterslening aanvragen?

De starterslening vraag je aan bij de gemeente waar je wilt komen wonen. Informeer dus eerst bij je eigen gemeente of en wat er mogelijk is en mocht ook jouw gemeente de mogelijkheid hebben tot een starterslening, vraag deze dan daar aan.

Starterslening in de gemeente Purmerend

Sinds de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2022 zijn de Beemster en Purmerend gefuseerd. Beemsterlingen en mensen uit Purmerend kunnen beiden aanspraak maken op een starterslening. Deze kunnen je hier aanvragen.

Dit zijn aanvullend de voorwaarden die de gemeente Purmerend stelt voor de starterslening:

 • Je woont in de gemeente Purmerend en staat hier minimaal een jaar ingeschreven of
 • Je bent in Purmerend opgegroeid en hebt hier minimaal 2 jaar gewoond of
 • Je werkt  tenminste 50% van een volledige werkweek in de gemeente Purmerend
Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer het van de pro

Weten waar je op moet letten als je een huis koopt?

Download ons gratis e-book  waarin we je als leren over het vinden van een huis.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 • Elke week een handige woontip ontvangen?