Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 16 mei 2023

Voorlopig koopcontract getekend en dan?

Je hebt een huis gekocht. Het voorlopig koopcontract is getekend maar wat gebeurt er dan allemaal?

Over een poosje wordt de leveringsakte bij de notaris getekend. In de tussenliggende tijd zit je zeker niet stil. Tot het moment dat de koper officieel de sleutels krijgt, gebeurt er heel wat. Wat dat precies is en wie wanneer voor wat verantwoordelijk is vertellen we je hier.

We geven antwoord op de volgende vragen:

  • Is een voorlopig koopcontract bindend?
  • Hoeveel tijd zit er tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de overdracht van het huis?
  • Voorlopig koopcontract getekend, dit zijn de vervolgstappen
  • Hoeveel tijd zit er tussen het tekenen van de voorlopige koopakte en de oplevering van het huis?
  • Wat als er iets stuk gaat tussen het moment van het tekenen van de koopakte en de leveringsakte?
  • Inspectie, zo voorkom je verrassingen achteraf
  • Opstalverzekering, zo voorkom je kosten als eigenaar

Voorlopig koopcontract getekend en dan. Bekijk de video

Is een voorlopig koopcontract bindend?

In principe is een voorlopig koopcontract bindend. Toch zijn er wel een aantal ontbindende zaken.
Als koper heb je wettelijk recht op drie dagen bedenktijd. Hier kun je daar meer over lezen.

Verder kan een koper ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Dat kan bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of ontbindende voorwaarde financiering zijn. Hier kun je meer lezen over de laatste.

Hoeveel tijd zit er tussen het tekenen van de voorlopige koopakte en de oplevering van het huis?

In de voorlopige koopakte staat wanneer het huis wordt opgeleverd. Dit moment is door koper en verkoper in overleg afgestemd.
Vaak zit er een periode van 6 weken tussen de voorlopige koopakte en de oplevering maar dit kan in overleg ook korter of langer zijn.

Voorlopig koopcontract getekend en dan? Dit zijn de vervolgstappen

Een van de zaken die je bij de koop met de verkoper afspreekt, is het moment waarop het huis daadwerkelijk aan jou wordt overgedragen.

Nu begint het lange wachten. Vaak zit er tussen het moment dat jij het huis hebt gekocht en het moment dat het huis wordt geleverd een periode van een paar maanden.

In deze periode ben jij als koper nog geen eigenaar, maar dat betekent natuurlijk niet dat je dan stil moet zitten. Er is genoeg dat je nu al kunt (of zelfs moet) doen.

Is het koopcontract getekend? Dat betekent natuurlijk niet dat je als koper nu stil moet zitten

Ook voor de levering kun je al het een en ander regelen. En ook als verkoper wil je natuurlijk weten wat je nog staat te wachten.
Deze dingen gebeuren er na het tekenen van het voorlopige koopcontract:

Plannen maken voor de verbouwing

Wil je gaan verbouwen? Is het tijd voor een nieuwe badkamer of een keuken of ga je een dakkapel of aanbouw plaatsen? Dan kan het handig zijn om vooraf de maten van het huis goed te weten of een aannemer of de keukenleverancier al een keer te laten inmeten of te kijken.

Dat gebeurt natuurlijk alleen met goedkeuring van de verkopers van het huis. Via de verkoopmakelaar kun je een afspraak maken met de verkopers voor een moment dat jullie beiden uitkomt.

Let op; een verkoper hoeft dit niet te doen. Je kunt het hem vragen, maar mocht hij dit niet willen, zul je moeten wachten tot het moment dat het huis daadwerkelijk van jou is.

Het is dus voor beide partijen fijn om de verstandhouding goed te houden. Je hebt elkaar nu eenmaal nog even nodig.

Voor zowel de koper als de verkoper is het fijn de verstandhouding goed te houden. Je hebt elkaar nog even nodig

Financiering regelen

Als koper is dit nu het moment om je financiering te regelen. Wacht hier niet te lang mee want de bank heeft tijd nodig om je hypotheekaanvraag te onderzoeken. Zorg dus dat dit snel na het tekenen van het voorlopig koopcontract wordt opgestart.

Taxatie

Voor het verkrijgen van een hypotheek heeft een koper een taxatie nodig. Ook de taxateur heeft wat tijd nodig om zijn taxatie uit te werken. Regel ook dit dus als koper tijdig.

De taxateur moet het huis bekijken. Hiervoor moet dus een afspraak ingepland worden.

Bouwkundige keuring

Heb je als koper in je bieding het voorbehoud opgenomen van een bouwkundige keuring? Dan moet ook de bouwkundige in de tussenliggende periode bekijken, keuren en een rapport opmaken.  

Nieuw adres doorgeven

Bij heel veel partijen kun je als huizenkoper je nieuwe adres al doorgeven voordat je er woont. Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt. Dat vind je hier.

Opstalverzekering regelen

Wettelijk is de risicoverdeling goed geregeld.Zodra het huis officieel is overgedragen, is ook het risico overgegaan op de koper.
Dat moment is de dag waarop je de leveringsakte tekent bij de notaris.
Vanaf dat moment ben jij als koper verantwoordelijk.

Een opstalverzekering dekt een deel van dit risico af. (ook wel woonhuisverzekering genoemd). Deze is bedoeld om schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm te dekken. Hiermee zorg je dat je niet nadat je eigenaar bent geworden opeens met onverwachte grote kosten komt te zitten.

Sluit deze dus af en zorg dat de opstalverzekering op het juiste moment ingaat, namelijk de dag waarop jij officieel de eigenaar van het huis bent.

Officieel eigenaar? Dan draag jij ook het hele risico voor het huis

Stel je maar eens voor dat je bij de verbouwing, die direct start op de dag na het tekenen van de leveringsakte, een leiding raakt, waardoor er flinke waterschade ontstaat.

De kosten die jij op dat moment maakt zijn volledig voor jouw rekening en kun je op niemand verhalen, ook niet op de verkoper die misschien zijn opstalverzekering nog niet had opgezegd. Hij of zij kan deze schade niet verhalen.

Waarborgsom betalen

Tussen het moment dat het koopcontract is getekend en het moment dat het huis daadwerkelijk wordt overgedragen zit meestal een behoorlijke periode.

Ook voor de verkoper brengt dit toch wat onzekerheid. Om dit enigszins op te vangen wordt in een koopcontract een waarborgsom opgenomen. Dit is een bedrag van 10% van de verkoopprijs.

Deze waarborgsom wordt voor de overdracht door de koper als een soort garantie betaald. Wanneer dit exact gebeurd moet zijn, is in het koopcontract geregeld. Vaak is dit een week na de datum van de ontbindende voorwaarde financiering.

De waarborgsom is een soort garantie voor de verkoper

Inspectie van het huis

Op de dag van de overdracht van het huis is de eerste afspraak die van de inspectie. De koper en de verkoper gaan samen door het huis en kijken of alles nog precies is zoals op het moment dat je het huis kocht.
Een heel belangrijk moment dus, hier vertel ik je hoe je kunt zorgen dat ook dit moment succesvol is.

Naar de notaris

Na de inspectie gaan kopers en verkopers naar de notaris en tekenen de leveringsakte. Dat is het moment waarop de eigendom van het huis en dus ook het risico overgaat van de verkoper naar de koper.

Wat als er iets stuk gaat tussen het moment van het tekenen van de koopakte en de leveringsakte?

In de paar maanden tussen het tekenen van de koopakte en het tekenen van de leveringsakte kan er natuurlijk van alles gebeuren.
De vaatwasser kan bijvoorbeeld opeens stuk gaan. De verkoper van het huis is nog verantwoordelijk en moet dit dus oplossen.

De verkoper moet de vaatwasser dus repareren of vervangen door een vaatwasser die niet minder is dan de vaatwasser die er al in zit.
Hij hoeft dan dus geen hele nieuwe vaatwasser te plaatsen.

Vaatwasser stuk na de koop maar voor de oplevering? De verkoper moet dit oplossen maar hoeft niet te zorgen voor een heel nieuw exemplaar

Inspectie, zo voorkom je verrassingen achteraf

Op de dag van de overdracht van het huis, ga je samen met de verkoper nog een keer kritisch door het huis. Deze inspectie is dus het moment waarop je heel kritisch moet kijken of alles nog precies is zoals toen jij het huis zag bij de bezichtiging.
Is dit niet het geval? Dan moet je dit aangeven en hier met de verkoper afspraken over maken.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer het van de pro

Waar moet je op letten als je een huis koopt?

Download ons gratis e-book  waarin we je als leren over het vinden van een huis.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?