Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 1 juni 2023

Je eerste huis kopen? 7 handige tips

Je eerste huis kopen? Onmogelijk! Ik hoor het maar al te vaak. Een eerlijk, wie in deze tijd wil starten op de woningmarkt heeft het moeilijk.

Als je nog heel jong bent en bij je ouders woont, maar nu wel toe bent aan een eigen plek kom je er al snel achter dat de kansen klein zijn, het aanbod minimaal en je een flinke dosis geluk moet hebben.

De huizen zijn hartstikke duur en ondanks dat de markt wat afgekoeld is, is er nog steeds ontzettend weinig aanbod.

Maar onmogelijk is het niet. En je kansen vergroten, daar kun je zelf ook aan mee helpen.
Hoe? Dat leg ik je uit in 7 tips.

Je eerste huis kopen, bekijk de video:

Je eerste huis kopen, tip1, kun je het wel betalen?

Zoek, voor je de woningmarkt op dendert, eerst uit wat je financiële mogelijkheden zijn. Een bezoekje aan een hypotheekadviseur dus, met je loonstrook onder je arm.

Eerste voorwaarde om een huis te kopen is natuurlijk dat je een baan hebt.  De verkoper wil zekerheid en de hypotheek moet uiteindelijk wel rondkomen. Een vaste baan betekent natuurlijk meer zekerheid.

Maar wist je dat zelfs wanneer je nog geen vaste baan hebt, maar een tijdelijk contract, je toch een hypotheek kunt krijgen? Hiervoor heb je een verklaring van je werkgever nodig.  Hierin kan deze aangeven dat hij de intentie heeft je in dienst te houden? Dit heet een intentieverklaring.

Zoek dit vooraf heel goed uit.

Je eerste huis kopen, tip 2, heb je recht op een starterslening?

Verschillende gemeenten helpen starters een beetje. Dat doen ze door een starterslening te verstrekken.

Dit is een extra gunstige lening die je wat extra financiële mogelijkheden geeft.

Weet jij welke gemeenten dit verstrekken en hoeveel extra er dan mogelijk is? Hoog tijd om dit uit te zoeken.

Hier vertel ik je meer over de starterslening.

Je eerste huis kopen, tip 3, kunnen je ouders je helpen?


De jubelton is natuurlijk inmiddels afgeschaft, maar een schenking van € 28.947 is in 2023 onder voorwaarden nog steeds toegestaan. Dat zou je net kunnen helpen met het kopen van een huis.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat je ouders bijvoorbeeld garant voor je staan, er zijn een aantal geldverstrekkers die hiermee akkoord gaan.

Je eerste huis kopen, tip 4, Sparen! (Maar niet voor de overdrachtsbelasting)

 Zorg in elk geval dat je voldoende geld gespaard hebt voor de kosten koper.

In Nederland geldt het Loan to value beginsel. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de waarde van het huis. De kosten koper die erbij komen, moet je dus zelf betalen.

Je mag niet meer lenen dat de waarde van het huis dat je koopt

Maar omdat je onder de 35 bent en voor het eerst een huis koopt, heb je wel een mazzeltje. Je hoeft dan geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. De voorwaarde is wel dat het huis dat je koopt wel minder dan onder de €440.000,– zijn. Meer over de overdrachtsbelasting. Dat vind je hier

Je eerste huis kopen, tip 5, vooruitdenken

Ik begrijp het wel, nu je nog lekker thuis woont, heb je wat extra financiële armslag. Een etentje, festivalletje of lekker op vakantie, het kan nog en who cares…

Maar ja, je zou ook nu al een vast bedrag opzij kunnen zetten zodat je went aan de financiële lasten van straks en in een mum van tijd een flink bedrag op je spaarrekening hebt staan waarmee je straks de hypotheeklast wat kunt drukken of het huis dat nog niet helemaal naar je smaak is, aan kunt pakken.

Even een rekensommetje om in je achterhoofd te houden:

Voor een hypotheek van €400.000 zou je nu met een 10 jaar vaste rente van 3,96% ongeveer €1500,- aan netto maandlasten kwijt zijn. Als het je nu al lukt dit bedrag opzij te zetten, zou je in een jaar tijd zo’n €18.000 kunnen sparen.

Je eerste huis kopen, tip 6, zo word je aantrekkelijk

Op de huizenmarkt vergroot je pas echt je kansen als je wat eigen geld in kunt brengen. Er zijn veel starters als jij op de markt die allemaal graag een huis willen kopen.

Vaak hebben zij precies voldoende spaargeld voor de kosten koper.

Als jij nu die koper bent die voor een lagere hypotheek kan gaan, omdat er wel gespaard is. Dan vergroot je direct je positie ten opzichte van de concurrent. De verkoper verkoopt zijn huis immers het liefste aan iemand die hem zo min mogelijk risico geeft.

Je eerste huis kopen, tip 7, Spiksplinternieuw?

Ik zie dat de meeste starters een nieuw huis willen kopen. Het liefst eentje waar weinig aan verbouwd hoeft te worden. En dat begrijp ik, we willen allemaal het mooiste huis kopen. Alleen dat betekent dus dat er juist bij die huizen veel concurrenten zijn.

Probeer eens wat verder te kijken.  Kun je je zoekgebied iets vergroten? Of is het huis waar je nog wel aan moet klussen niet een goede kanshebber? Het is je eerste huis, die hoeft toch niet direct perfect te zijn? Je kunt het ook zien als een goede eerste stap die je in de loop van de tijd nog kunt verbeteren.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

alle do's en don'ts op een rijtje

Je eerste huis kopen?

Ontdek waar jij op moet letten bij de aankoop van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?