Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

Wonen in Purmerend, een introductie van de woonwijken!

14 januari 2020


Wanneer je van plan bent om te verhuizen naar Purmerend of binnen Purmerend wilt gaan verhuizen, dan is het handig om alvast meer te weten over deze leuke stad om in te wonen. We starten onze reeks blogs met een introductie van de verschillende wijken in Purmerend.
 
Natuurlijk kunnen we in een blog niet alles over de wijken vertellen. Daarom zullen we in volgende blogs dieper op de verschillende wijken in gaan. Heb je dus een wijk waar je meer over wilt weten? Blijf dan deze reeks van blogs volgen en je wordt een echte Purmerend expert!
 

Centrum

We starten met de oudste wijk van Purmerend. Purmerend is natuurlijk al lang geleden ontstaan, aan het einde van de 12eeeuw. Leuk detail is dat Purmerend toen is naar voorbeeld van Edam en Monnickendam gebouwd. Restanten van het slot dat door Willem Eggert werd gebouwd, zijn nog altijd te vinden op het welbekende Slotplein. Het centrum is verdeeld in 3 gedeeltes, binnenstad, Stationsbuurt en Zuiderpolder.

De binnenstad staat natuurlijk allereerst bekend vanwege de Koemarkt, waar de meeste restaurants en cafe’s te vinden zijn. En natuurlijk het recent gerenoveerde winkelcentrum “Het Eggertcentrum” en de winkelstraten die hierom heen liggen. Behalve voornamelijk karakteristieke herenhuizen, zijn er in het centrum allerlei soorten appartementen te koop. Zo ligt er bovenop het winkelcentrum een mini-dorp aan kleine appartementen (Nieuwstraat), maar zijn er ook diverse nieuwbouwappartementen te vinden, veelal boven winkels gelegen.
De Stationsbuurt, met een zeer toepasselijke naam, vanwege het treinstation dat er gelegen is, is ook vele leuke huizen rijk. Meestal ook historische huizen. Maar ook het stadhuis en diverse kantoren zijn in deze buurt gelegen. Erg leuk hier is ook het hertenkamp en de basisschool Willem Eggert.
Het gedeelte Zuiderpolder is ook al zo’n leuk gedeelte in het centrum. In dit gedeelte ligt de bloemenbuurt. Hier staan huizen van verschillende leeftijden. Zo zijn er veel huizen gebouwd in de jaren ’60, dit zijn veelal kleinere huizen, maar is er ook in de jaren ’80 nog behoorlijk uitgebreid. De huizen uit de jaren ’80 hebben net als de andere huizen in Purmerend uit de jaren ’80 stadsverwarming.

 

Wheermolen


De wijk Wheermolen is grotendeels in de jaren “60 gebouwd. Het winkelcentrum “Makado” is hier het centrale punt van de wijk. Op dit moment vindt er veel herontwikkeling plaats in de wijk, wat een positief effect heeft op deze omgeving. Een groot voordeel is dat op de rand van deze wijk treinstation “Overwhere” is gelegen.
 

Overwhere

Hierna is men begonnen met het bouwen van de wijk Overwhere. Deze jaren ’70 woonwijk is bekend omdat deze zeer geliefd is bij mensen uit Purmerend. Veel kinderen die hier zijn opgegroeid, keren hier op latere leeftijd weer terug om zelf een huis te kopen. Omdat de wijk ruim is opgezet, veel groen heeft en er relatief grote huizen zijn gebouwd, is dit een fijne wijk om te wonen. De basisschool “De Klimop” is in heel Purmerend bekend als zeer goede school.
 

De Gors

Eind jaren “70 gingen de eerste palen de grond in in de woonwijk "De Gors”. Deze wijk bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. De Gors-Zuid en de Gors-Noord. Waarbij de Gors-Zuid zich, hoe kan het ook anders, aan de zuidkant van Purmerend bevindt. Met veel hofjes, een zeer groene wijk en een uiteenlopend aanbod van vrijstaande en rijtjeshuizen. De Gors-Zuid is in begin jaren ’80 gebouwd en is iets krapper opgezet dan de naburige wijk, maar ligt weer wat centraler ten opzichte van het centrum. Ook zijn er direct verschillende voorzieningen gebouwd, zoals bijvoorbeeld de bioscoop. Opvallend is dat in deze wijk een heel gedeelte met appartementen is gebouwd, die maximaal 4 verdiepingen tellen en geen lift hebben. Ook zijn hier het Waterland ziekenhuis (tegenwoordig Het Dijklander genoemd), de bibliotheek en veel kantoren gebouwd.
Belangrijk om te weten is dat de Gors-Noord de eerste wijk is waar stadsverwarming is aangelegd en dat de grond werd hier uitgegeven in erfpacht. Zie hierover het eerdere blog dat we schreven
 

Purmer Noord

In het begin van de jaren ’80 ontstond ook een gehele nieuwe woonwijk:
De Purmer-Noord. Net als de huizen in de Gors-Noord is in alle huizen stadsverwarming aanwezig. Deze gehele nieuwe woonwijk kreeg niet alleen een eigen uitgebreid winkelcentrum “Het Gildeplein”, maar ook een groot zwembad en het Leeghwaterpark met een kinderboerderij en een speeltuin.
Ruim 6.000 koop- en huurhuizen zijn er gebouwd op de voormalige weilanden van de Purmer. Opvallend is dat er grotendeels huizen gebouwd zijn en nauwelijks appartementen. Ook hier werden alle huizen oorspronkelijk uitgegeven in erfpacht, waarbij de grond in eigendom van gemeente Purmerend bleef. De canon die betaald moest worden, werd in het eerste gedeelte voor het eerste erfpachtstijdvak afgekocht van 50 jaar. Inmiddels hebben veel huizeneigenaren gekozen om dit eeuwigdurend af te kopen, of hebben dit zelfs omgezet naar eigen grond, maar het blijft iets om op te letten als je een huis gaat kopen.
 

Purmer Zuid

Toen de Purmer-Noord bijna vol was, ging men al snel door naar de Zuidkant van Purmerend met de nieuwe wijk de Purmer-Zuid. Deze wijk is gebouwd in de tweede helft van de jaren ’80. De aanleg van de huizen is gecentreerd om het park “de Driegang” en winkelcentrum Meerland. Net als de Purmer-Zuid is er alleen stadsverwarming en dus geen gasaansluiting in de huizen die hier gebouwd zijn. Ondanks dat de afmeting van de twee wijken in de Purmer ongeveer vergelijkbaar zijn, zijn er ruim 1.000 huizen minder gebouwd in de Purmer-Zuid. Dit maakt de wijk ruimer opgezet en groener.
Ook deze wijk heeft erfpacht, alleen is hier bij de nieuwere huizen gekozen voor een voortdurende erfpacht waarbij de canon eeuwigdurend, dus voor altijd is afgekocht.
 

Weidevenne

En dan als laatste de nieuwste wijk van Purmerend: Weidevenne.
De meest populaire wijk van Purmerend begint volgebouwd te raken en is opgebouwd uit verschillende buurten, die allemaal een naam van een werelddeel hebben gekregen. Op één van de meest drukke rotondes van Weidevenne is daarom recent een wereldbol met de verwijzen naar de verschillende buurten geplaatst. Weidevenne is de grootste wijk van Purmerend met ruim 7.000 verschillende huizen. Er is hoogbouw in de wijk, maar er zijn ook stukken met grote vrijstaande huizen te vinden.
Ook in deze wijk zijn alle huizen aangesloten op de stadsverwarming. En opvallend is dat er in deze wijk weer eigen grond is.
Weidevenne heeft alles en meer. Er is een groot winkelcentrum: het “Van Damplein”, een treinstation, meerdere sportcentra en er zijn meerdere basisscholen.


 
Het is natuurlijk onmogelijk om in een blog alles over Purmerend te vertellen, daarom zullen we in de aankomende tijd per wijk meer gaan vertellen. Wanneer je dus een keuze hebt gemaakt in welke woonwijk van Purmerend je zou willen gaan wonen, kun je dus binnenkort meer lezen.

Meer weten over de verschillende wijken van Purmerend?

Overweeg jij een huis te kopen in Purmerend en wil je meer weten over de verschillende wijken? Regelmatig schrijven we nieuwe artikelen waarin we je meer vertellen. Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws en goed voorbereid de woningmarkt opgaan? Meld je dan hieronder aan en we delen regelmatig het laatste nieuws met je.

Aanmelden

* verplicht
 
Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/G4jZZ8sISQ Thanks to @wdj99 @saskia710620...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/XQXvKz6BfH Thanks to @Vrolijksels...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >