Wonen in Purmerend

Overweeg jij om te gaan wonen in Purmerend? Dan is het handig om te weten wat deze stad allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die wonen in Purmerend zo leuk maken. Van basisscholen en verenigingen tot de geschiedenis van deze stad en de winkels die je hier kunt vinden. We sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Purmerend.

Wonen in Purmerend, dit moet je weten

Purmerend is zeer centraal gelegen in Noord-Holland. 

De stad telt ruim 80.000 inwoners en de gemeente maakt onderdeel uit van de Stadsregio Amsterdam en Zaanstreek Waterland.

Purmerend is zeer geliefd om te wonen, juist vanwege de centrale ligging en veel forensen kiezen dan ook voor Purmerend.

Purmerend Geschiedenis

Purmerend werd al vanaf 1434 als stad omschreven, maar al eind 12e eeuw woonden er mensen.

Het was een oevermarktnederzetting en lag aan het Beemstermeer. Doordat het rond 1310 een doorvaart werd gemaakt tussen het Purmermeer, het Beemstermeer en de Waterlandse Zeedijk. Het werd toen als het ware een verkeersknooppunt in de omgeving.

In 1410 kwam Willem Eggert naar het dorp en kreeg er toestemming om een slot te bouwen. 

In 1484 kwam Purmerend in het bezit van Jan van Egmond en ook toen pas kreeg het officieel de stadsrechten. 

Purmerend kreeg ook in 1484 marktrechten, maar tot het droogmaken van de meren rondom de stad (Beemster, Purmer), was de zeevaart en de visserij de belangrijkste bron van bestaan. Toen dat door de drooglegging ophield te bestaan ontwikkelde Purmerend zich tot een bloeiend marktstadje.

De grootste groei van inwoners vond plaats vanaf 1960 tot nu. Waren er rond 1960 nog 10.000 inwoners, inmiddels zijn het ruim 80.000 inwoners.

Purmerend noemt zich nog altijd marktstad.

Helaas is de koeien en schapenmarkt in de openlucht niet meer toegestaan vanwege de vele veeziekten, inmiddels is er iedere dinsdag alleen nog een gewone markt. 

Gunstige ligging van Purmerend

Doordat Purmerend zo gunstig ligt ten opzichte van Amsterdam zijn vanaf de jaren ’60 veel voormalige Amsterdammers naar Purmerend verhuisd.

Omdat velen wel in Amsterdam werken zijn er zeer goede busverbindingen en treinverbindingen met onze hoofdstad.

Inmiddels heeft Purmerend 3 treinstations (station Overwhere, station Purmerend en station Weidevenne. De trein rijdt ofwel richting Hoorn-Enkhuizen, of richting Zaandam-Amsterdam.


Er zijn zeer goede busverbindingen met Amsterdam, waaronder ook expressbussen, die direct naar bepaalde kantoorgebieden in Amsterdam rijden. Sinds de komst van de Noord-Zuidlijn is het nog gemakkelijker om vanaf Amsterdam-Noord de rest van Amsterdam te bereiken.

Het busvervoer wordt verzorgd door EBS. De buslijnen 304, 307 en 308 rijden vanuit afzonderlijke wijken van Purmerend naar het centrum van Amsterdam. Buslijn 301 rijdt vanaf De Rijp door Purmerend naar Amsterdam en ook buslijn 306 rijdt naar Amsterdam via Purmerend vanuit Middenbeemster. Om files te vermijden wordt er langs de N235 gebruik gemaakt van een busstrook, zodat Amsterdam met de bus filevrij kan worden bereikt.

Ook met de auto naar Amsterdam is een over het algemeen korte rit.

Door de komst van de 2e Coentunnel en een spitsstrook is de bereikbaarheid van Amsterdam en de rest van Nederland verbeterd. De A7 is de belangrijkste snelweg in de buurt.


Cultuur in Purmerend

Er zijn diverse mogelijkheden voor film, theater of een concert.

De bioscoop Vue (Geulenstraat 1, Purmerend) heeft in 2017 een grote verbouwing ondergaan en er zijn inmiddels 5 filmzalen.

Voor diegenen die naar een film willen die niet in de grote bioscopen draait en die zich onderscheidt qua vorm en inhoud, dan is er het Filmhuis (Kerkstraat 11 Purmerend)

Het pop en cultuurpodium P3 (Purmersteenweg 17-19) verzorgt een zeer afwisselend programma van concerten en dansavonden.

Naast P3 ligt theater de Verbeelding, het meest eigenzinnige theater van Purmerend.

Ga je voor meer mainstream, dan is er natuurlijk theater de Purmaryn (Waagplein 1, Purmerend), waar regelmatig grote namen optreden. Een avondje theater in de Purmaryn is dan ook zeer de moeite waard.

Bij het Cultuurhuis Wherelant (Van IJsendijkstraat 403 Purmerend) kun je zelf kunst leren maken. Van beeldende kunst tot fotografie, van vormgeving tot theater en dans.

Voor de kleineren is er het Nederlands Kinder Theater school (NKT)(Gedempte Singelgracht 16, Purmerend), waar kinderen tussen de 4 en 18 jaar alles kunnen leren over zingen, dansen en acteren.  

En niet te vergeten: sinds 2002 is er één keer per jaar het 3 daagse festival Reuring in Purmerend. Dit zomerfestival heeft diverse binnen- en buitenpodia op diverse locaties in de stad en in het festivalhart in het Leeghwaterpark.

Basisscholen en voortgezet onderwijs

Hoewel leerlingen voor vervolgopleidingen op Universitair niveau de stad moeten verlaten naar bijvoorbeeld Amsterdam is er wel een ruim aanbod aan basisscholen en voortgezet onderwijs in Purmerend.

Er zijn in totaal 22 basisscholen in Purmerend verdeeld over de 7 woonwijken die er in totaal zijn. Of je nu op zoek bent naar openbaar, Rooms Katholiek, oecomenisch, Islamitisch, Montessori, Dalton of de Vrije school, de keuze is enorm. De verschillende basisscholen kun je terugvinden onder de wijk waar je zoekt.

De middelbare scholen in Purmeren zijn verdeeld in de Purmerendse Scholengroep en het Clusius College.

De Purmerendse Scholengroep (PSG) heeft 6 verschillende locaties in Purmerend en biedt onderwijs op VMBO, Mavo Havo, VWO, Gymnasium en praktijkonderwijs.

Het Clusius College biedt VMBO en MBO opleidingen.

Ook het regio College Zaanstreek Waterland biedt MBO-opleidingen aan in Purmerend. Net als het Horizoncollege

Winkelen in Purmerend

In Purmerend valt genoeg te beleven als je van winkelen houdt. Natuurlijk is er het stadscentrum met het Eggert Winkelcentrum. Maar ook heeft elke wijk zijn eigen winkelcentrum.

Het historische stadscentrum heeft diverse leuke straten met een fijne sfeer, gecombineerd met het moderne Eggert Winkelcentrum.

Of je nu voor een leuke kleine winkel gaat, zoals bijvoorbeeld Van Moorselaar Juweliers of Bram Mannenmode of voor de grotere ketens als H&M, Hema, Zara, Blokker, Xenos of de Pearle.

Eten en drinken in Purmerend

Natuurlijk is het centrum van Purmerend het epi-centrum van plekken waar je het beste uit eten kunt gaan.

Aan de Koemarkt zijn de meeste eetgelegenheden te vinden. Hier kun je gezellig genieten bij Brasa Bar & Kitchen, of bij de Stallen bar & Grill. Of ga je voor Effe Anders of Restaurant Kozee? Mocht je liever sushi willen eten, dan kan dit bij de Doelen en ook Spaans (La Cubanita, Restaurant Tabasco) is mogelijk.

Verder kun je in het centrum ook Libanees (Fenicie Purmerend) of voor een lekkere shoarma gaan (Ferids, Kapadokya). 

Het centrum van Purmerend biedt echt lekker veel mogelijkheden.

Buiten het centrum is op winkelcentrum Purmerend nog Mr. Miyagi te vinden waar je sushi kunt eten.

Ook zijn er volop gezellige koffietentjes waar je allerlei lekkernijen kunt eten, denk aan Het Hoedje van de Koningin, Brunchroom Bliss of bijvoorbeels Brasserie Zomaar.


Purmerend Wijken

Purmerend bestaat uit 7 verschillende wijken. Meer weten over hoe het is om in de verschillende wijken te wonen? We hebben van iedere wijk een handig overzicht gemaakt.


Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?