Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 20 september 2018

Stay or go, verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen, het is het dilemma van heel wat mensen. Volgens cijfers van het CBS verhuist een Nederlander 7 keer in zijn leven. Dat is gemiddeld 1 keer in de 10 jaar.
Nou dan ben ik dus geen gemiddelde Nederlander, want volgens mij staat de teller bij mij inmiddels al op 8 en ik heb (hopelijk) nog even te gaan!
Gemiddelden zeggen natuurlijk weinig, maar wanneer je twijfelt over  verhuizen, blijven wonen of bijvoorbeeld te gaan verbouwen, dan is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. Hier lees je welke stappen je het beste kunt nemen om daar achter te komen.

Verhuizen: een noodzaak of optie?

De belangrijkste reden om te gaan verhuizen is een verandering van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden en je het huis niet alleen kunt betalen, of je wilt gaan samenwonen en je woont momenteel in een te klein appartement. In deze omstandigheden is er vaak geen keuze meer.

Maar wat als je op een leuke plek woont en je twijfelt of je wilt gaan verhuizen of wilt blijven? Breng dan eerst je woonwensen in kaart en onderzoek de staat van je huidige woning. Wat is deze in de huidige staat waard? Dit geeft je vervolgens een beter beeld van je uitgangspositie om eventueel te verhuizen.

Vrijblijvende waardebepaling als uitgangspunt

De eenvoudigste manier om de huidige waarde van je huis te bepalen is via een waardebepaling door de makelaar. De meeste makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. Hierbij komen ze bij je langs en vertellen daarbij meer over hun bedrijf en diensten. Ze kijken ook kritisch naar je huis en geven je een indicatie van de verkoopopbrengst in de huidige markt. Dat laatste is natuurlijk heel handig want het geeft je duidelijkheid over waar je qua financiën rekening mee moet houden.

Weet je de huidige waarde van je huis, dan bewandel je vervolgens twee paden tegelijk. Het eerste pad is het “wat als ik stay-pad”, en het tweede het “wat als ik go-pad”.

Bedenk voor jezelf wat een reden is om in je huis te blijven wonen. Natuurlijk is dat het geval wanneer het tweede pad überhaupt niet haalbaar blijkt te zijn, maar misschien geeft een verbouwingsmogelijkheid ook reden om te blijven.

Bedenk daarom goed wat je aan je huis zou willen veranderen om ervoor te zorgen dat je er zou willen blijven wonen. Een aanbouw, een nieuwe keuken, een dakkapel of misschien een nieuwe vloer?

Wellicht dat je in een energiezuiniger huis zou willen wonen. Hier zijn tal van mogelijkheden voor te bedenken, zoals betere isolatie of het gebruik van zonnepanelen.

Een extra hypotheek voor verbouwing?

Onderzoek wat de kosten zijn van de mogelijke verbouwingen. Heb je spaargeld dat je kunt investeren, of heb je een extra hypotheek nodig?

De volgende stap is om een afspraak met een hypotheekadviseur te regelen. Informeer daarbij vooraf of het gesprek vrijblijvend en kosteloos is.

Zit je met de hypotheekadviseur om tafel, dan kan je direct drie belangrijke vragen stellen:

  1. Wat kun je op basis van de waardebepaling maximaal lenen als je een nieuw huis wilt kopen?
  2. Wat kun je lenen als je wilt verbouwen?
  3. Is het interessant om de hypotheek over te sluiten, wanneer je besluit om te blijven wonen?

De meeste mensen zetten hun hypotheek voor langere tijd vast en betalen daardoor hogere maandlasten, omdat de hypotheekrente op het moment van afsluiting nog hoger was.

Met de huidige lage rentestand kan het een interessante optie zijn om de hypotheek om te zetten. Hoewel je hier vaak een boete voor moet betalen, kun je meer voordeel hebben van de lagere maandlasten van je nieuwe hypotheek.

Ondanks deze boete, kan het qua maandlasten toch interessant zijn om de hypotheek om te zetten met een lagere hypotheekrente en daarmee lagere maandlasten.

Gerichter zoeken voor je beslist

Nu je weet wat je kunt lenen als je gaat verhuizen, is het handig om het speelveld beter te leren kennen. Ga op Funda op zoek of praat eens met een makelaar over welke huizen er binnen je budget te koop zijn. Lees ook onze 5 tips voor het bekijken van een huis.

De volgende  stap is nu kritisch te vergelijken. Vergelijk de huizen die je met jouw budget kunt kopen met het huis dat je nu hebt. Ga je er daadwerkelijk op vooruit? Is je antwoord ja, dan kun je eventueel samen met een aankoopmakelaar daadwerkelijk op zoek gaan naar jouw droomhuis.

Verbouwen, wat kost dat?

Nu je  een duidelijk beeld hebt van wat verhuizen jou zou kunnen opleveren is het ook handig om samen met een architect of bouwbedrijf eens te kijken naar wat er mogelijk zou zijn als je wilt gaan verbouwen en wat de bijbehorende kosten zijn. Zodra je dit goed in beeld hebt, kun je een duidelijke vergelijking gaan maken. Kosten kun je naast elkaar leggen en ook voor- en nadelen.

Nu is de keuze is aan jou. Wil je een andere woning kopen, of liever toch verbouwen?

Een huis kopen, Wat komt er allemaal bij kijken?

Of je nu kiest voor verbouwen of toch wilt gaan verhuizen, het zal in beide gevallen flink wat rompslomp geven. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Wil je precies weten hoe het kopen van een huis van begin tot eind in elkaar steekt? In een kosteloos servicegesprek vertelt onze aankoopspecialist Marlous je precies wat je moet weten, vanaf het zoeken tot aan het daadwerkelijke kopen. Wil je hier meer van weten?
Klik dan hier.

 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?