Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 13 juli 2023

Wat zijn kosten koper en hoe kun je dit berekenen?

Als je een huis gaat kopen, krijg je te maken met kosten koper. Vraag jij je nu af wat dit precies is en hoe je dit kunt berekenen?
In deze blogpost beantwoord ik al je vragen, zodat je precies weet waar je op moet rekenen als je een huis gaat kopen.

Snel verder lezen dus, ik vertel je meer over de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn kosten koper?
  • Hoe kun je de kosten koper berekenen?
  • Kun je kosten koper meefinancieren?
  • Zijn kosten koper aftrekbaar?
  • Kosten koper voor starters, hoe zit dat?

Kosten koper; bekijk de video

Wat zijn kosten koper?

Kosten koper, ook wel afgekort als k.k., zijn alle bijkomende kosten die horen bij het kopen van een huis.
Denk hierbij aan kosten voor de overdracht van het huis, notariskosten, makelaarskosten en de overdrachtsbelasting. Deze kosten komen boven op de aankoopprijs van het huis en kunnen samen oplopen tot een behoorlijk bedrag. Het is dus handig om dit vooraf goed te berekenen zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Bekijk vooraf goed hoeveel geld je moet sparen zodat je achteraf geen verrassingen tegenkomt.

Welke kosten vallen allemaal onder kosten koper?

Onder kosten koper vallen verschillende kostenposten.

Ik som ze puntsgewijs voor je op:

– Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. De hoogte van de overdrachtsbelasting voor een huis dat je zelf gaat bewonen is 2% van de aankoopprijs. Als je niet zelf in het huis wilt gaan wonen, ligt dit percentage trouwens flink hoger namelijk 10,4%

– Notariskosten:

De notaris gaat straks zorgen dat het eigendom overgedragen wordt door middel van een akte van levering. En als je een hypotheek nodig hebt, stelt hij ook de hypotheekakte op. Dit is de afspraak die je met je geldverstrekker aangaat dat zij altijd als eerste recht hebben op hun geld. Deze afspraak wordt vastgelegd in het kadaster. Voor de hypotheekakte en de akte van levering ben je per akte ongeveer 750 euro kwijt. De kosten De notariskosten kunnen variëren, afhankelijk van de hoe ingewikkeld de aktes zijn die  opgesteld moeten worden.

Daarnaast maakt de notaris nog extra kosten zoals bijvoorbeeld kadasterkosten voor het inschrijven van deze aktes.

Officieel zijn dit de kosten koper maar je maakt nog meer kosten voor de aankoop van een huis, die vind je hieronder.

– Makelaarskosten:
Ben jij bij de aankoop geholpen door een aankoopmakelaar? Ook dat brengt kosten met zich mee. De hoogte van de makelaarskosten kan verschillen per makelaar. Reken op een bedrag tussen de €2500 en €4500.

– Taxatiekosten: Als je een hypotheek nodig hebt, zal de hypotheekverstrekker vragen om een taxatie van je toekomstige huis. Zo bouwt hij wat zekerheid in. De taxatiekosten kunnen per taxateur verschillen. Ze zullen vermoedelijk tussen de €500 en €900  zijn en ze worden meestal verrekend bij de notaris

– Financieringskosten / bemiddelingskosten: Dit zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek. Als een tussenpersoon voor jou de hypotheek heeft geregeld rekent deze hier kosten voor.  Het gaat hier om advies- en bemiddelingskosten en de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte. Deze kosten betaal je achteraf samen met de andere kosten koper bij de notaris. Reken hier op een bedrag tussen de €2000 en €3500,-

– Bouwkundige keuring: Wil je het huis dat je gaat kopen laten keuren door een bouwkundige? Dan brengt ook dit kosten met zich mee. Houd rekening met een bedrag tussen de €300,- en €500,-

– Nationale hypotheek garantie: Koop je met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan zal je ten derde ook daar extra kosten voor moeten berekenen. Dit is 0,6% van de koopsom.

De NHG grens legt op dit moment  (juli 2023) overigens op maximaal €405.000,–.
Wil je hier meer van weten? Lees dan ook dit blog nog even.

Waarborgsom of bankgarantie: Als koper ben je verplicht om een waarborgsom of bankgarantie te stellen. Het gaat hier om 10% van de koopsom die je enige tijd na het tekenen van het koopcontract moet voldoen.
Heb je 10% van de koopsom zelf aan spaargeld? Dan kun je dit overmaken op de bankrekening van de notaris en dan kan die uiteindelijk verrekend worden met de koopsom. Heb je dit niet, houdt dan rekening met een extra kostenpost van ongeveer 10% van de koopsom.

Hoe kun je de kosten koper berekenen?

Bij het kopen van een huis komen behoorlijk wat extra kosten. Houd rekening met een bedrag gelijk aan 4 à 6% van de koopsom.

Natuurlijk kunnen de kosten per situatie verschillen, dus het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een makelaar.

Houd voor kosten koper rekening met 4 tot 6% van de koopsom

Kun je kosten koper meefinancieren?

Belangrijk om te weten is dat je een groot deel van de kosten koper niet mee kunt financieren.

Het is dus enorm belangrijk dat je, wanneer je een huis wilt kopen, zorgt dat je genoeg spaargeld hebt.
Om je hier wat meer inzicht in te geven heb ik niet zo lang geleden een blog geschreven waarin ik alles nog een keer precies op een rijtje zet.

Zijn kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Een groot deel van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan bemiddelingskosten, advieskosten, en notariskosten voor de hypotheek Maar ook taxatiekosten en aanvraagkosten voor de NHG kun je fiscaal aftrekken.

Kosten koper voor starters, hoe zit dat?

Voor starters op de huizenmarkt gelden er soms andere regels met betrekking tot de kosten koper.
Zo kunnen starters in bepaalde gevallen gebruikmaken van een starterslening, waarbij een deel van de kosten koper wordt overgenomen. Ook zijn er speciale regelingen voor starters met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Het is handig om je hierover goed te laten informeren als je een starter bent.

Wat betreft de overdrachtsbelasting geldt het volgende: wanneer je onder de 35 bent en je eerste huis gaat kopen, kun je eenmalig vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting. Je betaalt dan dus helemaal niets! Meer hierover weten? In dit blog vertel ik er meer over. Nog meer leuk nieuws voor starters? De starterslening is in veel gemeenten een fijne hulp. Hier kun je er meer over lezen.

Als starter heb je wat financiële voordeeltjes bij het kopen van je eerste huis

Nog even kort alles op een rijtje:

Kosten koper zijn de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een huis in Nederland. Dit zijn onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en financieringskosten.
Het is belangrijk om de kosten koper mee te nemen in je budget voor de aankoop van een huis.

Voor starters zijn er wat speciale regelingen die een steuntje in de rug geven. Raadpleeg altijd een financieel adviseur of makelaar voor advies op maat. Zo ben je goed voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan bij de aankoop van je droomhuis.

Tijd om jouw financiële mogelijkheden te checken?

Geen verrassingen voor jou? Precies weten voor welk bedrag jij een huis kunt kopen? Wat de kosten koper dan zullen zijn? Kortom, slim de woningmarkt op en zeker weten dat je het huis van je dromen ook kunt kopen?
Meld je dan aan voor een gratis hypotheek-check bij mijn collega Edwin, wedden dat je een stuk wijzer de deur uit gaat?

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Direct overleggen met onze hypotheekexpert

Kan ik dat huis wel betalen?

Leuk huis gezien? Maar kun je het wel betalen? En wat worden dan de maandelijkse lasten?
Hypotheekexpert Edwin rekent het kosteloos voor je uit.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?