Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 23 februari 2024

Huis kopen? jouw ultieme stappenplan

Sta jij op het punt om een huis te kopen? Dan heb je misschien al wel gemerkt dat er best het een en ander bij komt kijken.
Simpel wat scrollen op Funda, dat is misschien wel het leukste stukje. Maar een huis vinden dat je daadwerkelijk kunt betalen, het juiste bod doen en ook de gelukkige zijn die het huis koopt? Dat is best een uitdaging. Hoe zorg je dat je geen kat in de zak koopt? Dat je voor in de rij staat in plaats van achteraan? En hoe zorg je dat jouw huizenjacht geen tijdsverslindende klus wordt zonder einde?
Stap voor stap neem ik je mee door het proces van een huis kopen in het huis kopen stappenplan. In 10 stappen ga jij op weg naar jouw droompaleisje.

Huis kopen stappenplan 1: It’s all about the money

Voordat je daadwerkelijk huizen gaat zoeken, is het verstandig eerst je financiën op een rijtje te zetten. Zo kun je namelijk veel gerichter gaan zoeken. Er zijn twee dingen heel belangrijk:

1. Hypotheekadvies

Weet je wat je kunt besteden? Zorg dat je dit vooraf weet. Ga eerst naar een hypotheekadviseur. In de huidige markt is snel handelen nodig.

Maak dus eerst een afspraak met een hypotheekadviseur voor een hypotheekgesprek. 
Online kun je tools vinden waarmee je een grove schatting kunt maken, zodat je al een beetje weet waar je rekening mee kunt houden maar een echt gesprek geeft je veel meer inzicht. Daar kun je al je vragen kwijt en veel meer inzoemen op wat het nu precies voor je gaat betekenen. Kijk dus niet alleen naar wat je maximaal kunt lenen, maar kijk ook naar wat je maandlasten gaan worden. Kun je dit elke maand betalen?

Staar je hierbij niet blind op een hypotheekadvies van een half jaar geleden.

Ook bij hypotheken verandert continu van alles. je dus serieus op huizenjacht, laat je mogelijkheden dan nog een keertje narekenen. Dat voorkomt achteraf vervelende situaties.
Wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Hier vertel ik je meer.
Direct een afspraak inplannen met een onafhankelijk adviseur? Dat kan hier.

2. Zorg voor eigen spaargeld

Daarnaast is het ook belangrijk om spaargeld te hebben. Niet alleen omdat je de kosten koper die bovenop de koopsom zelf moet betalen, maar ook omdat het in deze huizenmarkt heel vaak zo is dat je moet overbieden en dan ook vaak meer betaalt dan de waarde van het huis. De bank geeft jou namelijk niet meer hypotheek dan de waarde van het huis.
Weten hoeveel je opzij moet leggen? Hier vertel ik je er meer over.

Huis kopen stappenplan 2: prioriteiten stellen

In de hectiek van de huizenmarkt raak je nog wel eens kwijt wat het nu precies is dat je zoekt. Waar moet jouw huis aan voldoen en wat zoek je nu juist niet?

Ga even rustig zitten en maak een lijstje met de belangrijkste zaken waar voor jou je nieuwe huis aan moet voldoen. Dit lijstje wordt jouw leidraad bij iedere bezichtiging.

Bij ieder huis kun je checken in hoeverre het huis aan je wensenlijstje voldoet en leer je steeds beter wat voor jou nu echt belangrijk is. Natuurlijk kunnen tijdens je zoektocht je prioriteiten veranderen, maar probeer ze niet te veel uit het oog te verliezen.

Huis kopen stappenplan 3: Funda time

Nu je weet waar je naar kunt gaan zoeken, kan je zoektocht online gaan beginnen! Leuk!

Maarrrr bedenk je wel dat heel veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht op dit moment, dus dat het bedrag waar jij voor kunt kopen wellicht hoger is dan de vraagprijs. Houd hier dan ook rekening mee als je je zoekwensen in Funda invoert.

Huis kopen stappenplan 4: Need some help?

Een huis kopen is best een grote stap. Zorg dus dat je goed weet wat je doet zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen maar kunt eventueel ook kiezen voor begeleiding van een aankoopmakelaar.

Om erachter te komen of je hier uberhaupt behoefte aan hebt, adviseer ik je in elk geval een kennismakingsgesprek te doen met een makelaar in de regio waar jij wilt gaan wonen.

Op deze manier leer je de meerwaarde van een makelaar en kun je voor jezelf inschatten of je deze behoefte hebt. Dit gesprek kost over het algemeen niets. Wil je zo’n gratis gesprek inplannen? Dat kan hier

Meer lezen over wat een aankoopmakelaar voor je doet en wat dat kost? Ik vertel je er hier meer over. En dat een aankoopmakelaar je geld kost maar soms meer geld op kan leveren leg ik je hier uit.

Huis kopen stappenplan 5: Tijd voor actie!

Nu je je online verdiept hebt en weet wat je belangrijk vindt, kun je bezichtigingsafspraken gaan plannen.

Wat mij betreft is het echt belangrijk om vlieguren te maken. Pas wanneer je wat verschillende huizen hebt gezien, weet je beter wat goed voelt en wat minder voelt. Ik weet dat dit lastig is met het beperkte aanbod, maar op deze manier leer je in de praktijk je wensen goed kennen. Met je wensenlijstje in de hand bekijk je verschillende huizen.

Rij ook zeker door de buurt en straat waar je gaat kijken en doe dit ook op verschillende tijdstippen, zo zie je op woensdagavond 20:00 uur of er parkeerplekken zijn of dat het druk is in de buurt als de scholen uit gaan om 14.00 uur.
Ik heb trouwens nog een handige tip waarmee jouw bezichtiging nog beter gaat. Hier vind je hem

Huis kopen stappenplan 6: Huiswerk

Na de bezichtiging is je werk nog niet gedaan. Nu is het tijd voor wat huiswerk.
Van de makelaar heb je documenten van het huis ontvangen. Hierin staat belangrijke informatie over het huis dat je hebt bezichtigd. Kijk hier goed naar. Je hebt namelijk als koper een onderzoeksplicht en dat betekent dat je zelf dus op onderzoek uit moet gaan en zoveel mogelijk te weten moet komen over het huis.

De verkoper vertelt wat hij weet in de verschillende documenten die hij je geeft.

Huis kopen stappenplan 7: Bieden

Je bent helemaal overtuigd en tot over je oren verliefd op het huis, maar al snel is duidelijk dat je niet de enige bent die dit huis wel ziet zitten. Wat nu? Misschien dan maar een flink stuk boven de vraagprijs bieden? Bedenk goed dat de keuze van een verkoper niet alleen afhangt van je bod.

Soms zijn juist de voorwaarden waaronder je het bod doet doorslaggevend.

Zorg ervoor dat je bij je bieding duidelijk aangeeft of je nog een ontbindende voorwaarde op wilt nemen, welke oplevering je wilt en welke roerende zaken je over wilt nemen.

Zie het doen van een bod als het solliciteren voor een nieuwe baan. Dan wil je toch ook dat je CV er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet, zodat de kans groter is dat je uitgenodigd wordt?

Dat is hier ook zo. Uiteindelijk gaat een verkoper vaak voor zekerheid.
Meer lezen over hoe je een killer bieding doet? Ik vertel het je hier

Soms is het bij een huis zo druk dat een verkoper kiest voor een inschrijving. Je kunt dan een éénmalige bieding doen. Hoe dat werkt vertel ik je hier.

Huis kopen stappenplan 8: de koopakte

Het is gelukt! Je hebt een huis gekocht!
Maar juich alsjeblieft niet te vroeg! 

Eerst moet de koopakte namelijk nog worden getekend. Zonder een getekende koopakte is er geen koop.

Tot het moment dat beide partijen het koopcontract hebben getekend kunnen zowel de koper als de verkoper nog onder de koop uit. Bewaar de champagne dus nog even tot na het moment dat de koopakte door allebei is getekend.

Teken de koopakte niet zomaar. Kijk hem goed na. Heb je vragen? Stel die dan gewoon aan de verkoper.

Je hebt als koper vanaf dat moment nog wel 3 dagen bedenktijd dus mocht je toch nog twijfelen, dan is dat het moment om dit uit te spreken. Let wel op: als de bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag eindigt, wordt deze verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is. Wil je hier meer over weten? Hier vertel ik je er meer over.

Huis kopen stappenplan 9: je hypotheek regelen

Nu komt het saaie maar super belangrijke onderdeel, het regelen van de hypotheek. 

Dit is het moment om terug te gaan naar je hypotheekadviseur, deze gaat bij de bank een hypotheek voor je aanvragen.

Je hebt beperkte tijd om de financiering rond te krijgen, dus let hier goed op. Niet wachten maar meteen doorpakken. Het aanvragen van een hypotheekofferte kost tijd en ook de bank heeft tijd nodig om je aanvraag te verwerken. Hier vertel ik je er meer over.

Huis kopen stappenplan 10, inspectie en overdracht

De grote dag is daar. Het huis wordt van jou. Vandaag gebeuren er twee belangrijke zaken. Eerst is er een inspectie van het huis en daarna is bij de notaris de eigendomsoverdracht.

Tijdens de inspectie kun je goed checken of het huis nog in dezelfde staat is als toen je het kocht. Een heel belangrijk moment dus! Zeker weten dat je niets over het hoofd ziet op dit belangrijke moment? Hier vertel ik je meer over de inspectie.

Hierna rij je meteen door naar de notaris voor het moment supreme!

De notaris zorgt er voor dat het eigendom van de verkoper over gaat op jouw naam. Jullie zetten allebei jullie handtekening en dan is het grote moment daar, je krijgt de sleutels van je nieuwe huis!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Het ultieme stappenplan!

Alles overzichtelijk op een rijtje.

Download hier het e-book “hoe koop je een huis”

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?